Το ιδανικό «σάουντρακ» για προπόνηση

714 views Leave a comment

Εάν θέλετε να αποδίδει καλά η προπόνησή σας, βάλτε τη ροκ, τη χιπ χοπ ή την r&b μουσική στη ζωή σας: ο ρυθμός τους πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά στις επιδόσεις σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, την οποία πραγματοποιεί το Αμερικανικό Συμβούλιο Ασκήσεως (ACE) σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει πώς και πόσο επηρεάζει η μουσική τη γυμναστική.

Οπως λέει ο επιστημονικός διευθυντής του ACE δρ Κέντρικ Μπράιαντ, αυτό που δείχνει η μελέτη είναι πως όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει η μουσική τόσο πιο έντονα γυμνάζεται κανείς _ και μάλιστα δίχως να το καταλαβαίνει. «Η απαλή τζαζ δεν βοηθάει» λέει χαρακτηριστικά.

Κατά τη μελέτη, φοιτητές άκουσαν διάφορα είδη μουσικής, ακόμα και σάουντρακ από τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες. Τα είδη της μουσικής που «ανέβαζαν» ψυχολογικά τους εθελοντές ήταν αυτά που αύξαναν περισσότερο την ένταση της προπόνησης _ και όσο περισσότερο «ανέβαιναν» οι εθελοντές τόσο πιο εύκολη τους φαινόταν η προπόνηση.

Ο δρ Μπράιαντ προσθέτει ότι εξίσου σημαντικό αποδεικνύεται να γυμνάζεται κανείς ακούγοντας τραγούδια που γνωρίζει, ενώ για μέγιστα αποτελέσματα πρέπει να διαλέγει ο ίδιος τι θα ακούει.

Ποια είναι όμως τα είδη της προπόνησης που ωφελούνται περισσότερο από τον ρυθμό; Κυρίως οι αεροβικές ασκήσεις, όπως η ποδηλασία, το τζόγκινγκ και το περπάτημα με γρήγορο βήμα, απαντά ο δρ Μπράιαντ. Αντιθέτως, η βάδιση περιπάτου δεν φάνηκε να επηρεάζεται _ γεγονός απολύτως κατανοητό, κατά τον δρα Μπράιαντ, διότι όταν κάποιος κάνει περίπατο, θέλει να περπατάει με τον δικό του ρυθμό.

(ifitness.gr)

Σχόλιο: Προσοχή όμως με την ένταση της μουσικής. Μη ξεχνάτε ότι όταν κάνουμε ποδήλατο πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και σε επαφή με το περιβάλλον για την αποφυγή ατυχημάτων. Οπότε καλό είναι να έχουμε την μουσική σε τέτοια ένταση ώστε να μην εμποδίζει τους υπόλοιπους ήχους (πχ ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει) να γίνονται αντιληπτοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.