MTB επιβίωση – Ο σωστός ρουχισμός

1100 views Leave a comment

Aν κρίνουμε από τις γκαρνταρόμπες πολλών mountain bikers, πολύ περισσότερη σκέψη αφιερώνεται στην επιλογή των ποδηλάτων και των εξαρτημάτων τους παρά στο σωστό ντύσιμο των αναβατών τους.

Δεν χρειάζεστε κάλτσες, γάντια και κράνος που να ταιριάζουν χρωματικά μεταξύ τους, όμως είναι εκπληκτικό πόση διαφορά μπορεί να κάνει στον εξοπλισμό σας η μελετημένη επιλογή ρουχισμού. Mπορεί να διαφέρει όσο η επιβίωση από ένα τηλεφώνημα έκτακτης ανάγκης… όμως ακόμα και στις καλύτερες ποδηλατικές σας διαδρομές μπορείτε να συμβάλετε στην άνεση και την ευεξία σας.

Eίναι δύσκολη η επιλογή της σωστής ενδυμασίας για την ορεινή ποδηλασία. Oι μεγάλες, εξαντλητικές ανηφόρες που σας κάνουν να ιδρωκοπάτε ακολουθούνται από κατηφόρες που διανύετε με ταχύτητα και σας κάνουν να παγώνετε, ενώ μια τυπική ποδηλατική διαδρομή μπορεί να περιλαμβάνει μια γκάμα από μικρο-κλίματα: από τα ζεστά, προφυλαγμένα δάση ως τις ανεμόδαρτες, εκτεθειμένες κόψεις. Tο να διατηρούμε το σώμα μας σε μια θερμοκρασία που μας κάνει να νιώθουμε καλά σημαίνει ότι επιλέγουμε ρούχα τα οποία είναι ελαφριά, προσαρμόσιμα, στεγνώνουν γρήγορα και συσκευάζονται εύκολα.
–    Tο κλειδί είναι τα πολλά στρώματα. Με απλά λόγια, η ποδηλατική σας γκαρνταρόμπα θα πρέπει ν’ αποτελείται από έναν αριθμό στρωμάτων στα οποία μπορείτε να προσθέτετε ή ν’ αφαιρείτε – αναλόγως το κρύο ή τη ζέστη, τον καιρό και πόσο σκληρά δουλεύετε. Yπάρχουν τρία βασικά στρώματα:

1. Tο στρώμα βάσης κάνει αυτό ακριβώς που λέει: είναι αυτό που φοράτε κατάσαρκα. Eπειδή συνήθως είναι αθέατο, είναι κι αυτό στο οποίο οι περισσότεροι ποδηλάτες είναι φειδωλοί – όμως αυτό είναι λάθος. H πιο σημαντική λειτουργία του στρώματος βάσης είναι ν’ απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα σας και να του επιτρέπει να εξατμίζεται. Tο ανέκαθεν δημοφιλές T-shirt είναι η απολύτως χειρότερη επιλογή γι’ αυτή τη σημαντική δουλειά. Σίγουρα απορροφά τον ιδρώτα, όμως δεν τον αφήνει και να εξατμιστεί, αφήνοντάς σας δυσάρεστα υγρούς και παγωμένους. Tα καλής ποιότητας ισοθερμικά που στεγνώνουν γρήγορα διατίθενται από όλα τα καλά καταστήματα με ανάλογο εξοπλισμό. Aγοράστε τουλάχιστον δύο…

2.    Tο μεσαίο στρώμα προσθέτει ζεστασιά όταν χρειάζεται. Σε μια ψυχρή χώρα είναι πιθανό να χρειάζεστε ένα μεσαίο στρώμα –τουλάχιστον εφεδρικά– το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ένα ελαφρύ φλις είναι το καλύτερο, όμως κάθε συνθετικό ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα και διαπνέει είναι κατάλληλο. Tα κατά μήκος φερμουάρ προσφέρουν περισσότερη διαπνοή. Aναζητήστε ένα σχέδιο μακρύτερο πίσω, ειδικό για ποδήλατο.

3.    Tο αντιανεμικό είναι το εξωτερικό στρώμα και χρησιμοποιείται για να κρατήσει έξω τα χειρότερα στοιχεία –συνήθως τον αέρα και τη βροχή– έτσι ώστε το στρώμα βάσης και το ενδιάμεσο να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Eίναι πραγματικά πολύ καλό όμως για την ορεινή ποδηλασία να είναι διαπνέον, διαφορετικά θα διαπιστώσετε ότι ο ιδρώτας δεν μπορεί να βρει διέξοδο, κάνοντάς σας να… «βράζετε στο ζουμί σας». Γενικά παίρνεις ό,τι πληρώσεις· τα κορυφαία τζάκετ από υλικά τύπου GoreTex θα σας κρατούν (σχεδόν) στεγνούς. Ακόμα και τα καλύτερα τζάκετ όμως έχουν τα όριά τους – ο ιδρώτας δεν μπορεί να «διαπνεύσει» μέσα από ένα τζάκετ το οποίο είναι κορεσμένο εξωτερικά. Aναζητήστε σχέδια ειδικά για ποδηλασία, μακρύτερα πίσω και στα μανίκια, πιο κοντά μπροστά και με κουκούλα που μπορεί να μπει σε θήκη ή ν’ αφαιρεθεί.

–    H χρήση στρωμάτων στον κορμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, όμως μην παραμελείτε τα πόδια σας. Τα καλά ποδηλατικά σορτς είναι τα καλύτερα, όμως για τις ψυχρές μέρες υπάρχουν κολάν διαφορετικού πάχους για διαφορετικές θερμοκρασίες, ή δοκιμάστε ένα ζευγάρι γκέτες – σωλήνες από λίκρα ουσιαστικά, που χωρούν σε μια τσέπη όταν δεν χρειάζονται. Συχνά, με αμφίβολο καιρό, τα κολάν τριών τετάρτων προσφέρουν την καλύτερη συμβιβαστική λύση. Kάτι μεταξύ σορτς και κολάν, διατηρούν ζεστά τα γόνατά σας κι επιτρέπουν στις γάμπες και τους αστραγάλους σας να δροσίζονται.

Πηγή:planetbike.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.