Ποδήλατο ή τρέξιμο; Ιδού η απορία…

1326 views Leave a comment

Ποια είναι καλύτερη και πιο αποδοτική άσκηση; Το ποδήλατο ή το τρέξιμο; Οι ειδικοί μετρούν τα υπέρ και τα κατά και σας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα.

Ιδανικές ασκήσεις για απώλεια βάρους, το ποδήλατο και το τρέξιμο, «κονταροχτυπιούνται» διεκδικώντας την 1η θέση. Ποια είναι τελικά η καλύτερη;

Η μία είναι σταθερή αξία. Η άλλη, αν και εξίσου κλασική και διαχρονική, μάλλον στις μέρες μας τείνει να γίνει trend. Λίγο η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης, λίγο η τιμή της βενζίνης που έχει φτάσει στα ύψη, λίγο η κίνηση που έχει κάνει τα νεύρα μας κρόσια και το ποδήλατο διεκδικεί την πρωτιά.

Όπως και να έχει και οι δύο μορφές άσκησης είναι οι πιο γνωστές που συστήνονται για χάσιμο βάρους και κάψιμο λίπους καθώς και για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικης ικανότητας και φυσικής κατάστασης. Ποια από τις δύο είναι, όμως, η καλύτερη; Νικητής είναι αυτή που θα σε πείσει να την κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου.

Οφέλη:

Και οι 2 ασκήσεις βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστικη ικανότητα, τη φυσική κατάσταση και γενική υγεία σου το ίδιο καλά, ενώ εξίσου καλά ενδυναμώνουν τους μύες των ποδιών. Το ποδήλατο, ωστόσο, ενδυναμώνει λίγο περισσότερο τον τετρακέφαλο και ειδικότερα τον έσο πλατύ μυ και βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

Θερμίδες:

Το τρέξιμο, λόγω του ότι ενεργοποιούνται περισσότερες μυϊκές ομάδες καθώς καλείσαι να μεταφέρεις και να υποστηρίξεις το σώμα σου, καίει περισσότερες θερμίδες. Μια μέση τιμή για το τρέξιμο είναι 500 θερμίδες σε 40 λεπτά για άντρα ο οποίος ζυγίζει 70kg, ενώ ο ίδιος άνθρωπος στον ίδιο χρόνο με το ποδήλατο θα έκαιγε 400.

Ενδείξεις:

Το ποδήλατο είναι καλύτερο αν είσαι «αρχάριος» και κυρίως αν είσαι υπέρβαρος, γιατί, αφενός δεν επιβαρύνει της αρθρώσεις, αφετέρου θα σε διευκολύνει να περάσεις πιο γρήγορα σε προγράμματα μεγαλύτερης έντασης και συνεπώς να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Αντιθέτως, αν ξεκινάς τώρα ένα προπονητικό πρόγραμμα για τρέξιμο, αρχικά θα περιοριστείς σε γρήγορο περπάτημα, σιγά σιγά θα περάσεις σε jogging και μετά σε τρέξιμο, προκειμένου να μην τραυματίσεις τις αρθρώσεις σου και τα γόνατά σου. Το γεγονός αυτό αυτομάτως περιορίζει τις θερμίδες που θα κάψεις.

Εξοπλισμός:

Για το τρέξιμο αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, κατάλληλα για σένα και για το μέρος που θα αποφασίσεις να τρέξεις (διάδρομο, δρόμο, άλσος), ενώ για το ποδήλατο, απαραίτητα είναι το ποδήλατο φυσικά αλλά και το κράνος.

Κάνε το σωστά

Αν νομίζεις ότι το να βολτάρεις με το ποδήλατο ή να τρέχεις με παρεμβολές εισερχόμενων κλήσεων θα έχει αποτέλεσμα, κάνεις λάθος. Για να χάσεις βάρος πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνεις σε ημερήσια βάση και για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνεις focus. Οι 2 παραπάνω μορφές άσκησης θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου αρκεί να τις κάνεις σωστά, δηλαδή στο 65%-85% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητάς σου (ΜΚΣ), η οποία υπολογίζεται περίπου ως ΜΚΣ=220- ηλικία σου. Φρόντισε κάθε προπόνηση να διαρκεί από 25 έως 60 λεπτά (αναλόγως με την ένταση που έχεις επιλέξει) και τακτικά, δηλαδή 3-4 φορές την εβδομάδα.

Πρόταση

Το κάψιμο των θερμίδων εξαρτάται από το βάρος σου και κυρίως από την ένταση του προγράμματός σου, γι’ αυτό αν είσαι μέτριος ή προχωρημένος προτίμησε την διαλειμματική μέθοδο προπόνησης με την οποία θα «ξεφορτωθείς» περισσότερες θερμίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα. Διαλειμματική είναι η προπόνηση στην οποία εκτελούνται εναλλάξ «κύκλοι» έντονης άσκησης με «κύκλους» πιο χαλαρής (οι οποίοι νοούνται σαν «διάλειμμα»). Για παράδειγμα, κάνεις 1 λεπτό γρήγορο τρέξιμο, στη συνέχεια 1 λεπτό περπάτημα, μετά ξανά τρέξιμο κ.ο.κ. μέχρι να συμπληρωθούν 20 λεπτά συνολικής άσκησης (+ 5’ στην αρχή προθέρμανση, σε χαλαρό ρυθμό). Το ίδιο ισχύει και για το ποδήλατο. Η αναλογία των διαστημάτων έντονης άσκησης προς τη χαλαρή (αλλά και η ένταση και το μέγεθος των «κύκλων») εξαρτάται μόνο από το επίπεδό σου.

Ένα κιλό λίπους σε 4 εβδομάδες

Παρόλο που και οι δύο άσκησεις καίνε θερμίδες δεν σημαίνει ότι μπορούν από μόνες τους να σε επαναφέρουν σε φόρμα. Παράλληλα θα πρέπει να προσέξεις την διατροφή σου. Καλό είναι, λοιπόν, να σκέφτεσαι πριν φας ή πιεις. Αν θες να χάσεις βάρος προσπάθησε να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα, το οποίο να καίει το λιγότερο 2000 θερμίδες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 4 προπονήσεις των 500 θερμίδων. Ένα κιλό λίπους αντιστοιχεί σε 7700 θερμίδες. Αυτές τις θερμίδες μπορείς να τις κάψεις σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Αρκεί να μην αυξήσεις την πρόσληψη θερμίδων μέσω της διατροφής και να είσαι συνεπής στο πρόγραμμά σου.

Του Δημήτριου Μώρου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .

Πηγή:clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.