Η τέχνη του “στίλβοντος” ποδηλάτου

1104 views Leave a comment

«Οταν βλέπω κάποιον να κάνει ποδήλατο, δεν απελπίζομαι για το μέλλον της ανθρώπινης φυλής», είχε πει ο διάσημος Αγγλος συγγραφέας Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς. Μιλώντας περισσότερο… επί προσωπικού, ο Αμερικανός συνάδελφός του Κρίστοφερ Μόρλεϊ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το ποδήλατο πρέπει να είναι το παντοτινό όχημα των συγγραφέων και των ποιητών. Στην πραγματικότητα, το ποδηλάτο αποτελεί το όχημα πολύ περισσοτέρων καλλιτεχνών -στη ζωή τους, στην έμπνευσή τους και στα έργα τους. Το επισημαίνει, με εξαιρετικό τρόπο, ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά) από την Publikat Verlags. Τίτλος του είναι «BIKE ART – bicycles in art around the world» και το επιμελήθηκε ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, μέλος της γνωστής ομάδας καλλιτεχνών δρόμου Carpe Diem. «Το ποδήλατο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολυσυζητημένα αντικείμενα του πολιτισμού μας, έρχεται από τις μνήμες της παιδικής μας ηλικίας. Πρωταγωνιστής και των κινημάτων πόλης, το ποδήλατο έχει δώσει το στίγμα του σε ποικίλα φεστιβάλ και δράσης πολιτών», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα. «Η τέχνη από την πλευρά της συμμετείχε και αυτή χάρη στον Marcel Duchamp και τον Pablo Picasso, και σήμερα, με πολύ μεγαλύτερη ορμή και πλούτο, χάρη στους νεότερους καλλιτέχνες, από τους illustrators, τους ζωγράφους, τους γλύπτες, τους βιομηχανικούς σχεδιαστές μέχρι και την προσωπική πινελιά ανώνυμων πολιτών».

Περισσότεροι από 250 διεθνείς καλλιτέχνες, οργανώσεις και ανώνυμοι πολίτες παρουσιάζουν σε αυτό το βιβλίο τα έργα τους, καταθέτοντας τις προσωπικές τους απόψεις και τη σχέση τους με το πολυαγαπημένο δίτροχο. Στις 255 σελίδες της «Τέχνης του Ποδηλάτου», πέρα από τις διάφορες «μεταγραφές» της εικόνας του, ανθολογούνται και οι ιδιαίτεροι τύποι ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ή παρουσιάζονται σε εκθέσεις και φεστιβάλ. Σε αυτόν τον (πρώτο) συλλογικό τόμο δεν περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των custom bikes, των χειροποίητων ποδηλάτων, των αγωνιστικών μοντέλων, η εικαστική φωτογραφία κ.ά. Ολα αυτά θα δώσουν το «παρών» στον 2ο τόμο που ετοιμάζει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, υποστηρίζοντας το ποδηλάτο ως μέσο, ως ιδέα και ως τρόπο ζωής. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα έργα που παρουσιάζονται στο βιβλίο μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό ερέθισμα για όσους δεν έχουν ποδήλατο να το αποκτήσουν. Για όσους, πάλι, έχουν ήδη ποδήλατο, να το χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο. Και συμπληρώνει: «Επίσης -ίσως και το σημαντικότερο- μπορούν να “ξυπνήσουν” μέσα μας, όπως μόνο η τέχνη μπορεί να το κάνει, το ενδιαφέρον για την απλότητα, την επαφή, το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό».

protagon.gr – του Άρη Μαλανδράκη

(thanx Anna)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.