11 πράγματα που πρέπει να προσέχει μια γυναίκα όταν τρέχει

3018 views Leave a comment
Μου δίνει χρόνο να σκεφτώ, διώχνει το στρες, με βοηθάει να κάψω θερμίδες, με γεμίζει ενέργεια και δυναμώνει την αυτοεκτίμησή μου. Το τρέξιμο είναι κάτι που, άπαξ και το αρχίσεις, δύσκολα το σταματάς, γιατί σου δίνει πολλά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσέχεις κάποια βασικά πράγματα.

1. Να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια. Αυτό σημαίνει αθλητικά, ειδικά κατασκευασμένα για τρέξιμο, και μάλιστα για το γυναικείο πέλμα, που συνήθως είναι πιο μαλακό από το αντρικό και χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε συγκεκριμένα σημεία.

2. Να φοράς τα κατάλληλα ρούχα για τρέξιμο, που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.

3. Να αρχίζεις πάντα με διατάσεις. Μην ξεκινάς ποτέ το πρόγραμμά σου, χωρίς αυτές. Οι διατατικές ασκήσεις κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν, επεκτείνουν τους μυς και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησής τους. Είναι σημαντικό να διαταθούν όλες οι μυϊκές ομάδες. Μην ξεχάσεις να διατείνεις  πιο ειδικά τις μυϊκές ομάδες που θα δεχτούν την προπονητική επιβάρυνση.

4. Να ενυδατώνεσαι. Αυτό ισχύει για κάθε εποχή, ειδικά όμως το καλοκαίρι που στη χώρα μας το θερμόμετρο χτυπάει 40άρια, πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή. Το νερό κρατάει ενυδατωμένους τους τένοντες και τις αρθρώσεις και μεταφέρει το αίμα πιο αποτελεσματικά στα κύρια όργανα του σώματός σου. Η αφυδάτωση αντίθετα, θα σε κουράσει, θα ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σου και θα σε κάνει να τα παρατήσεις πιο εύκολα.

5. Κάνε ένα βήμα τη φορά και προσπάθησε να έχεις ένα συγκερκιμένο στόχο. Ο βασικός αναταγωνιστής σου είναι ο εαυτός σου. Προσπάθησε να στοχεύεις να είσαι κάθε φορά έστω και λίγο καλύτερος, είτε αυτό σημαίνει ότι θα αντέξεις περισσότερο χρόνο είτε ότι θα ανεβάσεις το επίπεδο δυσκολίας της προπόνησής σου.

6. Χρησιμοποίησε παλμογράφο προσαρμοσμένο για τρέξιμο.  Σε βοηθάει να έχεις στόχους στο τρέξιμο, να έχεις αρχείο με τις διαδρομές, ενώ την ώρα του τρεξίματος ενημερώνεσαι για το ρυθμό και την επίδοσή σου.

7. Άκου το σώμα σου. Συνέχισε να τρέχεις αν απλώς νιώθεις ότι ζορίζεσαι λίγο (αυτό σημαίνει ότι ξεπερνάς το προηγούμενο όριό σου), αλλά σταμάτα αμέσως αν νιώσεις πόνο, ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία. Το σώμα σου προσπαθεί πάντα να σου πει τι είναι καλό για σένα και καλό είναι να το ακούς.

8. Κάνε το “τεστ της ομιλίας” για να βρεις τον ιδανικό ρυθμό, που θα σε γυμνάσει χωρίς να σε εξαντλήσει γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός που θα ακολουθείς στην προπόνησή σου θα πρέπει να σου επιτρέπει να μιλάς άνετα με κάποιον, αλλά όχι να τόσο δυνατά, όπως θα μιλούσες αν καθόσουν σε μια καρέκλα.

 9. Να είσαι σταθερή στο πρόγραμμά σου. Η έλλειψη χρόνου δεν είναι δικαιολογία. Ακόμα κι αν έχεις μόνο 20 λεπτά στη διάθεσή σου για να τρέξεις, είναι καλύτερο από το τίποτα. Η σταθερότητα έχει μεγάλη σημασία για να δεις αποτελέσματα.

10. Να κάνεις την προπόνησή σου όσο γίνεται πιο ευχάριστη. Αν χάσεις το ενδιαφέρον σου και αρχίσεις να βλέπεις την άσκηση περισσότερο σαν υποχρέωση παρά σαν ευχαρίστηση, είναι πολύ πιο πιθανό να τα παρατήσεις. Το να ακούς τη μουσική που σου αρέσει, θα σε βοηθήσει, όπως και το να τρέχεις σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να προπονείσαι με παρέα, ώστε να παρακινεί και ο ένας τον άλλο. Κι αν κανείς δεν είναι διαθέσιμος, πάρε το σκύλο σου μαζί. Θα τρέξει παντού, κάθε ώρα μαζί σου, θα το ευχαριστηθείτε και οι δυο και θα δεθείτε περισσότερο. Μόνο φρόντισε να είναι υγιής και να ανήκει σε ράτσα που αντέχει στο τρέξιμο. Και ειδικά το καλοκαίρι, να αποφεύγεις οπωσδήποτε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.

11. Να ολοκληρώνεις πάντα την προπόνησή σου με αποθεραπεία και διατάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου λίγο πριν σταματήσεις την άσκηση και να κάνεις οπωσδήποτε (και πάλι) διατάσεις στις βασικές μυικές ομάδες, δίνοντας έμφαση σε αυτές που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πηγή:cosmo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.