Ποδηλασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

6610 views Leave a comment

Η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει την ευεξία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλές να κάνεις ποδήλατο με ένα μωρό στην κοιλιά σου; Η ειδική σε θέματα ποδηλατικής εκπαίδευσης και μητέρα Nicola Dunnicliff-Wells αναλύει:

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η απλή φυσική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για τις μέλλουσες μητέρες.

Σύμφωνα με το βιβλίο Active & pregnant (Ενεργή & έγκυος), ένα λογικό μοτίβο άσκησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί η ευεξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να προετοιμάσει το σώμα για τις ωδίνες και να το βοηθήσει να ανακάμψει μετά τη γέννα.

Pregnancy-and-Cycling

Η μαία Glenys Janssen, ειδική στους τοκετούς, ενθαρρύνει την άσκηση, αναφέροντας τα πολλαπλά οφέλη. «Βοηθά επίσης να νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου και μπορεί επίσης να βοηθήσει και στον έλεγχο του βάρους.» Το ποσοστό του διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται δραματικά, λέει και αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή οι  περισσότερες γυναίκες είναι υπέρβαρες.

«Είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε διαβήτη και είστε σε θέση να τον ελέγξετε αν γυμνάζεστε τακτικά.» Επίσης αναφέρει ότι ενώ πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η άσκηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποβολή ή κάποια βλάβη στο μωρό, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας μιας μέτριας σε ένταση αερόβιας άσκησης, εφόσον πρόκειται για μια κανονική και υγιή εγκυμοσύνη. «Αν έχετε επιπλοκές, όπως μια πολύδυμη κύηση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, δε θα πρέπει να κάνες ασκήσεις. Ή θα τις κάνετε σε συνεννόηση με κάποιον γιατρό και φυσιοθεραπευτή.»

Για τις γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη, η μέτριας έντασης άσκηση είναι το κλειδί. Η Fiona Cooper, εκπαιδευτικός στο χώρο της υγείας και πρώην μαία, συνιστά το ποδήλατο για να βοηθήσει τις γυναίκες να αυξήσουν την αντοχή τους στις ωδίνες , αλλά προειδοποιεί και για τους κινδύνους της ποδηλασίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μένεις δροσερή και να ενυδατώνεσαι. «Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να κάνετε ποδήλατο όταν δεν έχει πολύ ζέστη», αναφέρει η Fiona.

H Glenys Janssen, λέει ότι οι ναυτίες μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτικές.«Εάν αισθάνεστε κουρασμένες ή δεν έχετε όρεξη για άσκηση μια συγκεκριμένη ημέρα, τότε καλό είναι να ξεκουραστείτε. Είναι πολύ απαιτητική σωματικά η εγκυμοσύνη.”

Το  Active & pregnant τονίζει ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική:  «Ο τρόπος  άσκησης που λειτουργεί καλά για κάποιον που ξέρετε μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Επιλέξτε άσκηση που να ταιριάζει στη φυσική κατάστασή σας και στον τρόπο ζωής σας. Αν αποφασίσετε να μην ασκήστε, αυτό είναι μια απολύτως λογική απόφαση. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να χαλαρώσει ή να μην ασκείτε συνέχεια.

Προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Αποφύγετε την υπερθέρμανση
  • Πίνετε περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως
  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας (οι σφυγμοί δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 140/λεπτό)
  • Μην κουράζεστε
  • Αποφύγετε τις πτώσεις
  • Μην ασκήστε αν αισθάνεστε αδιάθετη
  • Σταματήστε αν αισθανθείτε ζάλη, πόνο, πονοκεφάλους ή δυσκολία στην αναπνοή

Από το bicyclenetwork.com.au

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.