Βρίσκω το ιδανικό ύψος της σέλας

1505 views Leave a comment

Μην πτοείστε από τις μαθηματικές εξισώσεις για τον υπολογισμό του ιδανικού ύψους της σέλας. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές  που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τη σέλα σας στο ιδανικό ύψος ώστε να έχετε τη μέγιστη απόδοση χωρίς πόνους και δυσφορία.

IMG_5510-0021-620x510

Αν ποδηλατείτε με ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, τότε φορέστε τα όταν πρόκειται να ρυθμίσετε το ύψος της σέλας σας. Κάθε παπούτσι έχει διαφορετικό πάχος σόλας και αυτό μπορεί να επηρεάσει το ύψος της σέλας σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε.

Ζητήστε από κάποιον να σας κρατήσει σταθερή πάνω στο ποδήλατο ή  ισορροπίστε μόνη σε μια επιφάνεια.

Αφού έχετε φορέσει τα παπούτσια που ποδηλατείτε, ανεβείτε στη σέλα. Κρατήστε το τιμόνι σε θέση οδήγησης  και στη συνέχεια αφήστε τα πόδια σας να κινηθούν ευθεία προς τα κάτω.

Κάντε ανάποδο πεντάλ  μέχρι το δεξί πεντάλ σας να είναι στη χαμηλότερη θέση του.

Τοποθετήστε τη δεξιά φτέρνα σας πάνω στο πεντάλ κα παρατηρήστε τη στάση σας. Υπάρχουν οι εξής δύο περιπτώσεις:

Γέρνετε προς τη μια πλευρά της σέλας;

TooHigh-620x369

Αν όταν κάνετε πεντάλ κουνιέστε πάνω στη σέλα πότε στη μία πλευρά και πότε στην άλλη προκειμένου να  φτάνουν τα πόδια σας, τότε έχετε ρυθμίσει τη σέλα σας πάρα πολύ ψηλά.

Ζητήστε κάποιος να σας  παρακολουθήσει από πίσω ώστε να δει  αν τα ισχία σας  ταλαντεύονται από τη μία πλευρά στην άλλη, καθώς κάνετε πεντάλ.

Η σέλα που είναι πάρα πολύ ψηλά,σας αναγκάζει να ταλαντεύεστε προκειμένου να φτάσετε τα πεντάλ. Ακόμη και μια μικρή ταλάντωση  δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας.

Έχετε λυγισμένα γόνατα;

IMG_5501-620x387

 Όταν τοποθετείτε τη δεξιά φτέρνα σας στο πεντάλ και το γόνατό σας είναι σε κάμψη, αυτό σημαίνει ότι η σέλα σας είναι πολύ χαμηλά.

Όταν ποδηλατείτε συνεχώς με λυγισμένα τα γόνατα, προκαλείται ζημιά στα γόνατά σας και δεν μπορείτε να πάρετε τα μέγιστα από το πενταλαρισμά σας.

Ρυθμίστε το ύψος της σέλας, έτσι ώστε το πόδι σας να είναι εντελώς ίσιο καθώς η φτέρνα ακουμπά στο πεντάλ.

Ιδανική θέση

IMG_5510b-620x352

Όταν πλέον έχετε ρυθμίσει τη σέλα σας με τη μέθοδο της φτέρνας και τοποθετείτε το μπροστινό μέρος του πέλματος   στο πεντάλ, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ μικρή κάμψη στο πόδι σας, περίπου 25-35°.

Όταν ποδηλατείτε  δεν πρέπει να  τεντώνεστε ούτε να ταλαντεύεστε πάνω στη σέλα για να φτάνετε στα πεντάλ.

Όταν κάθεστε στη σέλα δεν θα πρέπει να αγγίζετε το πάτωμα με τα δύο πόδια σας. Αυτό είναι ένα πολύ κοινός μύθος, πιστέψτε μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.