Ρυθμίστε την κλίση της σέλας σας

2334 views Leave a comment

Όταν η σέλα του ποδηλάτου σας είναι τοποθετημένη με λάθος γωνία, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κι αυτό μη σας φαίνεται καθόλου υπερβολικό. Κάποιες φορές δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι η κλίση της σέλας σας είναι λάθος παρά μόνο αν η γωνία της είναι ακραία και καθιστά σχεδόν αδύνατο να κάνετε πετάλι χωρίς να γλιστρίσετε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

 Η μύτη της σέλας έχει κλίση προς τα κάτω:  Έχετε πόνους στους καρπούς, τους βραχίονες και τα χέρια ή νιώθετε σαν να τσιμπούν αγκάθια τα γόνατά σας;

IMG_5991-620x464

Όταν η μύτη της σέλας είναι χαμηλότερη σε σχέση με το πίσω μέρος της σέλας,  αυτό μπορεί να είναι η αιτία  των παραπάνω προβλημάτων. Με τη μύτη να έχει κλίση προς τα εμπρός, η λεκάνη σας γέρνει και οι γοφοί σας γλιστούν στο μπροστινό μέρος της σέλας.

Κάνοντας πεντάλ με το σώμα σας πάνω στη μύτη της σέλας μπορεί να προκαλέσετε πόνο στα γόνατά σας. Η πρόσθια θέση σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση στο πεντάλ για να αντισταθμίσετε το βάρος σας αφού δεν το κατανέμετε  σωστά πάνω στη σέλα.

Γλιστρώντας προς τα εμπρός, επίσης, σημαίνει ότι κάθεστε στο στενότερο τμήμα της σέλας με αποτέλεσμα η πίεση που ασκεί η σέλα πάνω σας να είναι μεγαλύτερη. Η  πίεση αυτή προκαλεί μούδιασμα στα ευαίσθητα μέρητου σώματος.

Αν έχετε πόνο στα χέρια και τα αντιβραχιόνιά σας, αυτό σημαίνει ότι ρίχνετε πολύ βάρος στο τιμόνι σας. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει όταν κάθεστε πολύ μποροστά στην σέλα σας αφού το βάρος του σώματός σας μοιράζεται μεταξύ τιμονιού και σέλας.

Η μύτη της σέλας έχει κλίση προς τα πάνω: Έχετε πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης σας ή στον αυχένα;

IMG_5992-620x465

Όπως η ολίσθηση προς το εμπρός μέρος της σέλας είναι πρόβλημα, έτσι κι όταν η μύτη δείχνει προς τον ουρανό μπορεί να προκαλέσει εξίσου πολλά προβλήματα.

Όταν η μύτη “κοιτάει” προς τα πάνω, τότε κάθεστε στο πίσω μέρος της σέλας, αφού η κλίση σας ωθεί προς τα πίσω. Αυτή η κλίση αναγκάζει τη λεκάνη σας να είναι υπό γωνία προς τα πίσω και όλη η πίεση αυτής της στάσης θα  μεταφερθεί στο κάτω μέρος της πλάτης σας, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία.

Έτσι όπως κάθεται το σώμα σας πάνω στη σέλα δυσκολεύεστε να κρατήσετε το τιμόνι σωστά. Αυτή η τεντωμένη θέση μπορεί να οδηγήσει σε πόνους σε λαιμό και αυχένα ή πόνο στον ώμο.

Ρυθμίστε τη σωστά

IMG_5988-620x463

Η σέλα σας πρέπει να είναι σε μια ουδέτερη γωνία, έτσι ώστε να κάθεστε στο μεσαίο τμήμα, για να μην γλιστράτε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αλφάδι. Εάν ωστόσο δεν έχετε αλφάδι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοντάρι μιας σκούπας, όπως δείχνουν οι εικόνες.

Hot tip: Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές γυναίκες αισθάνονται πιο άνετα αν η μύτη της σέλας είναι ελαφρώς προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε το αλφάδι ή την τεχνική της σκούπας ως σημείο αναφοράς για να το καταφέρετε.

Να θυμάστε ότι η αλλαγή στη γωνία της σέλας μπορεί να επηρεάσει και το ύψος της.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

 

IMG_5994-620x413

Για το σκοπό αυτό  θα χρειαστείτε ένα κλειδί  τύπου allen, συνήθως  5 χιλιοστών, που θα  βρείτε στα περισσότερα πολυ-εργαλεία. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σχετικά με το είδος των σφιγκτήρων που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τη σέλα στη θέση της. Μπορεί να σας φανεί κάπως δύσκολο, αλλά μην τα παρατάτε.  Είναι πιθανό η σέλα σας να κινηθεί προς τα εμπρός ή προς τα πίσω καθώς διορθώνετε τη γωνία της, οπότε πρέπει να την επαναφέρετε. Καλό είναι πριν ξεσφύξετε τις βίδες, να σημειώσετε τη θέση της σέλας σε σχέση με τις ράγες της.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη σέλα σας. Η ρύθμιση της γωνίας είναι μια μικρή αλλαγή, αλλά θα κάνει τεράστια διαφορά στη στάση σας και την άνεσή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.