Διακοπές με ποδήλατο στα Ελληνικά νησιά!

5457 views Leave a comment

Το εξαιρετικό κλίμα, η ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ λιμανιών και ακτών, έχουν κάνει τα ελληνικά νησιά διάσημα και εξαιρετικά δημοφιλή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται στο χώρο του Αιγαίου πελάγους και χωρίζονται σε επτά συμπλέγματα (από βορρά προς νότο):

  • Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου Άγιος Ευστράτιος, Θάσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Οινούσες, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος, Ψαρά
  • Σποράδες: Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
  • Εύβοια
  • Νησιά Αργοσαρωνικού Αγκίστρι, Αίγινα, Μέθανα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα.
  • Κυκλάδες: Σύμπλεγμα 56 νησιών με κυριότερα τα Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος και τις «Μικρές Κυκλάδες», που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα
  • Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη
  • Κρήτη
  • Ιόνια νησιά: Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Παξοί και Κύθηρα που βρίσκονται απέναντι από την Πελοπόννησο, είναι τα μεγαλύτερα από τα νησιά του Ιονίου και αποτελούν τα Επτάνησα.

Αντίπαξοι, Αντικύθηρα, Ερεικούσα, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Μεγανήσι, Οθωνοί, Σκορπιός, Στροφάδες είναι υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Εκτός νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, είναι τα νησιά Γαύδος, νότια της Κρήτης, Ελαφόνησος, στον Λακωνικό κόλπο και Τριζόνια στον Κορινθιακό κόλπο.

Μεταφορά ποδηλάτων

Πρώτα απ’ όλα το ποδήλατο μεταφέρεται δωρεάν σε όλα τα ΜΜΜ, εκτός του αεροπλάνου που μπορεί να προκύψουν χρεώσεις. Επίσης για τη μεταφορά ποδηλάτων στα αεροσκάφη, η κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δική της πολιτική για τον τρόπο μεταφοράς τους (συσκευασμένα ή μη). Δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων παρέχουν και τα ΚΤΕΛ, ωστόσο ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ποδηλάτων καθορίζεται σε κάθε διαδρομή ανάλογα με τις αποσκευές που μεταφέρονται από τους επιβάτες. Επειδή τα ποδήλατα αποθηκεύονται στον χώρο των αποσκευών, σε ένα γεμάτο ΚΤΕΛ συνήθως μπορούν να μεταφερθούν μέχρι δύο ποδήλατα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όμως οι ποδηλάτες στη μεταφορά του οχήματός τους με τρένο, καθώς πριν από περίπου ένα χρόνο απαγορεύθηκε η είσοδος ποδηλατών στους συρμούς του ΟΣΕ. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική οδηγία της Ε.Ε. η οποία καθιστά υποχρεωτική την παρουσία ειδικής υποδομής για τη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον.  Και φυσικά η μεταφορά του ποδηλάτου με πλοίο είναι εντελώς δωρεάν.

Μερικές Προτάσεις

Σχοινούσα

Είναι μια καλή περίπτωση για αυτό που θες, έχει αρκετές παραλίες και πανέμορφες, επίσης αν φυσάει πολύ στην μια μεριά είναι πολύ ήρεμα από την άλλη. Και σημαντικό έχει και μικρούς κόλπους που δεν πάει πολύς κόσμος. Είναι μικρή και μπορείς να την γυρίσεις με το ποδήλατο αλλά δεν έχει δρόμους , έχει ότι χάραξαν οι αγαπητοί σε όλους μας γάιδαροι.

Κουφονήσια

Νησί επίπεδο, μικρό, ουσιαστκά απορρίπτει τα αυτοκίνητα από την άφιξή τους.

Λέσβος

Έχει άφθονες, σχετικά ήπιες διαδρομές, με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων, (από ξερό της ερήμου έως οργιαστική βλάστηση…) ιδιαίτερα και μερικά σπάνια αξιοθέατα, (απολιθωμένο δάσος, θερμές πηγές- χαμάμ, κάστρα) πολύ όμορφα χωριά (τα περισσότερα “αναξιοποίητα”…) και σχετικά εύκολο ελεύθερο κάμπινγκ.

Ικαρία
Σχετικά μεγάλο νησί με πολλές εναλλαγές σκηνικού (…αλλά και υψομέτρου), πολλές και καλές παραλίες, ορεινές διαδρομές με αρκετό πεύκο (ακόμα) και πολύ γραφικά ξωκλήσια για διανυκτέρευση, ένα πολύ όμορφο φαράγγι (για δροσιστικές βουτιές), πηγές ή βρύσες με πόσιμο νερό παντού σχεδόν (πολύ σημαντικό αυτό) και θερμές πηγές για χαλάρωμα!
Μπορείς να οργανώσεις πολυήμερη κυκλική διαδρομή και να διασχίσεις όλο το νησί ( σε 6-7 μέρες με 30-40χλμ/μέρα για κάνεις ένα “8” του νησιού).

Σαμοθράκη
Από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Πιο μικρό σε σχέση με την Ικαρία, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαδρομών ασφάλτινες και με μικρές υψομετρικές, πολύ πράσινο νησί, με πολλά νερά (εδώ έχουμε πολλά φαράγγια και πολλές βάθρες για κολύμπι…!) αλλά και θερμές πηγές. Είναι για πιο πολύ χαλαρωτική φάση, το ποδηλατικό μέρος μπορείς να το εξαντλήσεις σε 3-4 μέρες.

Κως

Πολύ βολικό νησί για να το γυρίσεις με ποδήλατο.
Το νησί πρέπει να είναι από τα πιο επίπεδα νησιά που υπάρχουν και επιπλέον έχει αρκετούς ποδηλατόδρομους και γενικά οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με το ποδήλατο οπότε ακόμα και οι οδηγοί ΙΧ σε προσέχουν.
Μπορείς βέβαια και να νοικιάσεις. Είναι γεμάτη η πόλη με μαγαζιά που νοικιάζουν με 3 ευρώ τη μέρα.

Ρόδος

Επειδή είναι πολύ μεγάλο νησί, το ανάγλυφο ποικίλει. Παραλιακά οι κλίσεις είναι πολύ μικρές (σχεδόν επίπεδη διαδρομή) ενώ για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει η ενδοχώρα που οι κλίσεις είναι μεγαλύτερες. Το καλύτερο είναι ότι μπορείς να δεις όλο το κάστρο και την πόλη πολύ πιο εύκολα και  ξεκούραστα με το ποδήλατο παρά με άλλο τρόπο.

Μήλος

Πολύ όμορφο νησί με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Ποδηλατείται εύκολα αν και έχει κάποιες καλές κλίσεις όταν επιστρέφεις από κάποιες παραλίες. Ιδανικό νησί για οργανωμένο κάμπινγ.

Πάρος

Έχει το ιδανικό μέγεθος για μία εβδομάδα διακοπών χωρίς να βαρεθείς. Δεν είναι εντελώς επίπεδο νησί αλλά οι κλίσεις παλεύονται. Το καλό είναι ότι μπορείς να μπεις σε σοκάκια που μόνο πεζοί και ποδήλατα χωράνε. Τον Δεκαπενταύγουστο βρίσκεται στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου και γίνεται το αδιαχώρητο.

Αντίπαρος

Πολύ καλή και ξεκούραστη για ποδήλατο. Το μόνο θέμα που έχει είναι ότι είναι πολύ μικρή.

A-295-1317039825

Βέβαια, η ιδανικότερη εποχή για τέτοιες δραστηριότητες στα Ελληνικά νησιά είναι μέσα ή τέλη άνοιξης ή φθινόπωρο λόγω της ζέστης .

Καλές Διακοπές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.