Η πρώτη γυναίκα με ποδήλατο στο Νότιο Πόλο

1409 views Leave a comment

Η Maria Leijerstam πέτυχε ένα στόχο που έμοιαζε άπιαστος: Να φτάσει στο Νότιο Πόλο με ένα trike (τρίτροχο) ποδήλατο ειδικά διαμορφωμένο για την κίνηση στο χιόνι και να καταγράψει το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ της διαδρομής.

Θέλησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος και μάλιστα γυναίκα που θα φτάσει ποδηλατώντας σε ένα από τα δύο πιο αφιλόξενα και δυσπρόσιτα σημεία του πλανήτη, το Νότιο Πόλο. Και το κατάφερε.

Τον προηγούμενο χειμώνα ήταν ο εξερευνητής Eric Larsen που προσπάθησε να πετύχει την ίδια πρωτιά. Όμως η συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη κακοκαιρία έριξε πολύ πίσω το χρονοδιάγραμμά του και τον ανάγκασε τελικά να εγκαταλείψει το σχέδιό του.

Φέτος μια μικρή ομάδα τολμηρών εξερευνητών επιχείρησε για τον ίδιο στόχο. Μεταξύ αυτών και η 35χρονη Αγγλίδα Maria Leijerstam που ήλπιζε το ειδικά μεταποιημένο ποδήλατο να της δώσει το πλεονέκτημα που χρειάζεται για να φτάσει πρώτη στο στόχο.

whiteicecycle11
Οι τολμηροί που κυνήγησαν φέτος την πρόκληση αυτή ξεκίνησαν πριν τα Χριστούγεννα βάζοντας έτσι και την παράμετρο του συναγωνισμού για το ποιος θα φτάσει πρώτος.

Η Leijerstam «αγωνίστηκε» ενάντια στον ισπανό Juan Mendez και τον αμερικάνο Daniel Burton. Κάθε ένας ακολούθησε διαφορετική διαδρομή κάνοντας τις δικές του μαντεψιές για να αποφύγει τον καιρό και να φτάσει πρώτος στον Πόλο.

Οπότε ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αντάλλασσε δώρα απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή, η Μαρία και οι συμβατικοί ποδηλάτες συναγωνιστές έκαναν ορθοπεταλιές κόντρα στις χιονοθύελες του πολικού Νότου.

Το trike της Maria πέρα από τον εαυτό της μετέφερε και 45 κιλά που ζυγίζει ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη διαβίωση σε αυτές τις συνθήκες.

whiteicecycle7
Ο Larsen που είχε πρώτος την ιδέα για το εγχείρημα αλλά ατύχησε πέρσι χρησιμοποίησε ένα επίσης μεταποιημένο συμβατικό Surly Moonlander με δύο χοντρούς τροχούς.

Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δύο φετινοί διεκδικητές, Mendez και Burton που απέχουν ακόμη αρκετά από το να φτάσουν στο στόχο τους, ενώ η Maria Leijerstam έχει ήδη τερματίσει!

Η Leijerstam είχε μια διαφορετική ιδέα, να χρησιμοποιήσει ένα «καθιστό» πολύ πιο σταθερό, ειδικά στον αέρα – τρίτροχο, σχεδιασμένο από τη βρετανική «Inspired Cycle Engineering» (ICE).

«Τα ‘Fat bikes’ (ποδήλατα με χοντρούς τροχούς) αποτυγχάνουν γιατί γίνονται φτερό στον άνεμο σε ισχυρούς ανέμους, ενώ δεν μπορούν να κινηθούν γρήγορα στο χιόνι, κάποιες φορές ούτε καν να παραμείνουν όρθια», εξηγούσε η Leijerstam στο blog της ICE πριν το εγχείρημα. «Αναζητούσα κάτι που να ξεπερνά αυτά τα περιοριστικά προβλήματα».

Το trike της Leijerstam με το υποκοριστικό «White ICE Cycle», προσφέρει ευελιξία και ασύγκριτα καλύτερη αεροδυναμική σε σχέση με τα συμβατικής ανατομίας ποδήλατα.

Έχει όμως και τα μειονεκτήματά του. Καθώς είναι βαρύτερο καταναλώνει περισσότερες από τις δυνάμεις του οδηγού για να καλύψει την ίδια απόσταση. Αυτό όμως μόνο σε ήρεμες συνθήκες. Αν ο ποδηλάτης έχει να παλέψει ώστε να διατηρεί την ισορροπία και την ευστάθειά του, τότε το ισοζύγιο της «κατανάλωσης» αντιστρέφεται υπέρ του trike.

Έτσι η Leijerstam ευελπιστούσε ότι θα είναι σε θέση να κινείται διαρκώς προς τα εμπρός κατά την 18ωρη ημερήσια προσπάθειά της. Ακόμη κι αν φυσούν ισχυροί άνεμοι των 80 km/h ή έχει μπροστά της τα δύσβατα μονοπάτια των παγωμένων όγκων του παγετώνα Leverett.

whiteicecycle3

Το δημιούργημα της ICE ξεκίνησε από ένα Sprint trike ως βάση για την μοναδική αυτή κατασκευή. «Συμβατικά» είναι επίσης το κάθισμα και το σύστημα διεύθυνσης. Όλα τα υπόλοιπα μέρη είναι χειροποίητα, μετατρέποντας ένα «απλό» trike των 2.500 ευρώ σε ένα extreme πολικό ποδήλατο των 25.000 ευρώ.

Η ICE ξεκίνησε ενισχύοντας το πλαίσιο, αντικατέστησε εξαρτήματα από απλό αλουμίνιο με υλικά αεροπλοΐας, θερμικά επεξεργασμένο χρωμιωμένο χάλυβα – 4130. Προσέθεσε ένα ενδιάμεσο γρανάζι για υποπολλαπλασιασμό των σχέσεων στο μισό, για τις πολύ δύσκολες και μεγάλης κλίσης ανηφόρες.

Επανασχεδιάστηκε το πίσω μέρος ώστε να φιλοξενήσει φαρδύτερους τροχούς για τα «χιονολάστιχα» και τα μεγαλύτερα -ακόμη πιο κοντής σχέσης – γρανάζια κίνησης.

Οι ενισχυμένοι τροχοί χρησιμοποιούν πλήμνες της Hope Fatsno και τα ελαστικά έχουν αποκτήσει ειδικά καρφιά στην αναζήτηση πρόσφυσης στο χιόνι και τον πάγο. Μια σχάρα ιδιοκατασκευή έχει τοποθετηθεί για την μεταφορά των «αποσκευών».

«Είναι απίθανο», είχε πει η Leijerstam πριν την εκκίνηση. «Είναι απόλυτα σταθερό, ακόμη και σε ισχυρούς ανέμους και μπορώ να κινούμαι ακόμη και σε πολύ απότομες ανηφορικές διαδρομές. Σε βαθμό που δεν θα μπορούσα να φανταστώ με ένα συμβατικό ποδήλατο».

whiteicecycle9

Η Leijerstam ακολούθησε μια διαδρομή που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από εξερευνητές των Πόλων. Ένα τμήμα της είναι η διαδρομή που ακολουθούν επιστήμονες για τον ανεφοδιασμό των βάσεων στον Πόλο κατά τη διάρκεια ερευνών.

Η απόσταση που είχε να καλύψει ήταν 650 χιλιόμετρα, από την άκρη του Ross Ice Shelf, πάνω από τον παγετώνα Leverett και έπειτα κατ’ ευθείαν στο Νότιο Πόλο.

Στη διάρκεια του ταξιδιού συνάντησε και διέσχισε μερικές από τις πιο αφιλόξενες γωνιές του πλανήτη από απόψεως μορφολογίας και καιρικών συνθηκών. Η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους – 35° C, συνάντησε χιονοθύελλες, απόφυγε χιονοστιβάδες!

«Η μία διανυκτέρευση πάνω στον παγετώνα θα μου χαρίσει εφιάλτες για την υπόλοιπη ζωή μου» έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα από τα tweets που έστελνε καθημερινά.

Η προετοιμασία της ξεκίνησε πριν 4 χρόνια ενώ τα τελευταία 2 έκανε προσομοιώσεις με εξερευνήσεις σε σχετικά ομοειδείς συνθήκες στη Σιβηρία και την Ισλανδία.

Η Leijerstam έφτασε στην Ρωσική αεροπορική βάση του Nόβo στην Ανταρκτική στις 12 Δεκεμβρίου και ξεκίνησε την περιπέτειά της στις 17. Την πρώτη ημέρα κάλυψε 45 χιλιόμετρα ανηφορίζοντας τον παγετώνα Leverett πριν στήσει την σκηνή της για την πρώτη της διανυκτέρευση.

Υπολόγιζε ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο της, θα χρειαζόταν 20 ημέρες να κάνει πετάλι και να κατασκηνώνει μέχρι να φτάσει στο στόχο της. Να φτάσει δηλαδή στον προορισμό της στις 6 Ιανουαρίου του 2014.

Όμως ολοκλήρωσε το κατόρθωμά της σχεδόν στον μισό μόλις χρόνο, το ξημέρωμα της 27ης Δεκεμβρίου. Το ρεκόρ που έθεσε για τη διαδρομή είναι 10 ημέρες 14 ώρες και 56 λεπτά.

whiteicecycle8

«Είμαι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έφτασε ποδηλατώντας όλη τη διαδρομή μέχρι το Νότιο Πόλο. Έκανα πετάλι κάθε μέτρο! Τα κατάφερα, τα κατάφερα, τα κατάφερα!!!!» έγραψε στο Twitter της μόλις «πάτησε» το πόδι της στον Πόλο και κατέγραψε το «ρεκόρ».

Η Maria είχε προβλέψει ότι ακραίες ταξιδιωτικές εξορμήσεις του μέλλοντος θα περιλαμβάνουν και το ταξίδι αυτό: με trike στον Νότιο Πόλο. «Σε μερικά χρόνια οι εταιρείες που εμπορεύονται το πολικό σκι θα προσφέρουν πολικές βόλτες με ποδήλατα trike» είχε προβλέψει.

Μένει πλέον τώρα να επιβεβαιωθεί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.