Μήπως το μέγεθος του ποδηλάτου σας είναι λάθος

2111 views Leave a comment

Το ποδήλατο, εκτός από μέσο μετακίνησης και άθλησης, είναι μια ασχολία που βοηθάει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και γενικότερα στη διατήρηση ενός υγειούς και ισορροπημένου τρόπου ζωής. Είναι πολύ εύκολο, όμως, όλα αυτά να έχουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, αν κάνουμε ένα πολύ σημαντικό, παρόλα αυτά συνηθισμένο, λάθος• να επιλέξουμε λάθος μέγεθος ποδηλάτου.

megethos_podhlatoy

Τα περισσότερα ποδήλατα βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη σκελετών. Τα μεγέθη αυτά αναφέρονται στην απόσταση ανάμεσα στη μεσαία τριβή και το επάνω μέρος του λαιμού της σέλας. Μη σας μπερδεύει και μη σας αγχώνει τίποτα, το μόνο που πρέπει να κάνουμε πριν αγοράσουμε ένα ποδήλατο είναι να γνωρίζουμε το ύψος μας. Για τον καλύτερο υπολογισμό του μεγέθους, θα πρέπει τα δύο μας πόδια να ακουμπούν στο έδαφος με τις μύτες των παπουτσιών όταν καθίσουμε στη σέλα του ποδηλάτου. Προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί η αυξομείωση του ύψους της σέλας.

Σε περίπτωση που δεν εμπιστεύεστε τον εκάστοτε πωλητή του ποδηλατικού καταστήματος, για την επιλογή του σωστού μεγέθους ποδηλάτου, μπορείτε να κάνετε τον έλεγχο μόνοι σας, στο σπίτι σας, μέσα από την ιντερνετική σελίδα της εταιρείας. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ηθελημένο λάθος του πωλητή προς τον πελάτη καθώς του πούλησε ποδήλατο σε λάθος μέγεθος για να φύγει από το stock.

bicycle_size

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος πλαισίου ποδηλάτου, με βάση τις σωματικές μας αναλογίες, είναι ώστε η κίνηση που θα κάνει το σώμα μας πάνω στο ποδήλατο να είναι φυσική, για να αποφεύγονται μυικές και άλλου είδους επιβαρύνσεις και τραυματισμοί. Η επιλογή λάθος μεγέθους, πέρα από το ότι θα κάνει άβολη τη θέση οδήγησης, μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει ζημιές στα γόνατα, στη μέση κλπ. Οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες δίνουν σαν κριτήριο επιλογής μεγέθους το ύψος του αναβάτη, με αναλογικά αυξανόμενη κλίμακα. Εάν, σύμφωνα με το ύψος μας, βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο μεγέθη τότε και μόνο τότε η επιλογή μεγέθους έγκειται σε προσωπικά κριτήρια (πιο άνετη ή πιο αγωνιστική θέση οδήγησης).

Οι κατασκευαστές δηλώνουν το μέγεθος ενός ποδηλάτου είτε με γράμματα, τα γνωστά S (small), M (medium), L (large), είτε με έναν αριθμό ο οποίος, συνήθως, δηλώνει την απόσταση από το κέντρο της μεσαίας τριβής μέχρι την άκρη του κάθετου σωλήνα. Σε κάθε περίπτωση, στο site κάθε εταιρίας υπάρχει αναλυτικός πίνακας που αντιστοιχεί ύψος ποδηλάτη με προτεινόμενο μέγεθος σκελετού. Μην το παραμελήσετε, είναι μια από τις πιο σημαντικές, αν όχι η πιο σημαντική, απόφαση που θα πάρετε κατά την επιλογή ποδηλάτου.

Πιο ειδικά, το μέγεθος του ποδηλάτου εξαρτάται από το μήκος των κάτω άκρων. Αφορά το ύψος που έχουν τα πόδια μας από το δάπεδο μέχρι τον καβάλο. Κι αυτό συμβαίνει διότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο μακριά ή πιο κοντά πόδια από άλλους, παρότι μπορεί να έχουν το ίδιο ύψος . Το σωστό, λοιπόν, μέγεθος θα είναι αυτό στο οποίο όταν βρισκόμαστε πάνω στο ποδήλατο και πατάμε με τα πόδια στο έδαφος θα αφήνει αρκετό χώρο ανάμεσα στον καβάλο και το οριζόντιο σωλήνα του ποδηλάτου, αυτόν δηλαδή που ξεκινάει από το τιμόνι και καταλήγει κάτω από την σέλα.

bicycle_size1

Ο στόχος είναι να καθόμαστε με άνεση, να μπορούμε να οδηγούμε το ποδήλατο σωστά και να μπορούμε να κατεβούμε από αυτό με ασφάλεια.

Γράφει η Αφροδίτη Αραμπατζή

Πηγή:itabloid.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.