Η σέλα βλάπτει το… κρεβάτι

897 views Leave a comment

Η ποδηλασία αποτελεί ένα παράδοξο της σύγχρονης ιατρικής. Αφενός θεωρείται εξαιρετική αερόβια άσκηση για την καρδιά, την έκκριση ενδορφινών … και την απώλεια βάρους. Αφετέρου, αν και λίγοι το γνωρίζουν, αποτελεί μια φυσική δραστηριότητα που συνδέεται με τον κίνδυνο της… μόνιμης σεξουαλικής δυσλειτουργίας λόγω της συμπίεσης των δομών του περινέου, δηλαδή της περιοχής μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα τελευταία χρόνια, και ενώ ο αριθμός όσων χρησιμοποιούν το ποδήλατο για άσκηση και μεταφορά αυξάνεται, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες μελέτες που ενοχοποιούν τη σέλα για ισχαιμία των γεννητικών οργάνων και στυτική δυσλειτουργία.

Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές επιδίδονται σε μια εφευρετική φρενίτιδα, λανσάροντας διαρκώς νέες σέλες με κάθε είδους ανατομικές καινοτομίες: πλατιά γραμμή, σχισμές, αυλάκια ή ακόμη και «σέλες χωρίς μύτη» (no nose saddles)!

Τα δεδομένα που συνδέουν την ποδηλασία με τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι γνωστά εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα. Οπως εξηγεί ο κ. Ν.Μερτζιώτης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, ήδη από το 2002 είχε δημοσιευθεί μια επαναστατική έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, στην οποία μελετήθηκε η σεξουαλική υγεία των μελών μιας αστυνομικής μονάδας που χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο περιπολίας. Η έρευνα έδειξε ότι όλοι οι αστυνομικοί είχαν λιγότερες νυκτερινές στύσεις από ό,τι οι συνάδελφοί τους μη ποδηλάτες.

«Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι αυτοί που κάνουν ποδήλατο περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπτωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,στην πύελο και στο δέρμα της βουβωνικής χώρας.Παράλληλα,έχει παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό στενωμάτων ουρήθρας σε επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας,αλλά και σε χομπίστες που χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές ώρες ποδήλατο με στενή σέλα» αναφέρει ο κ. Μερτζιώτης.

Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε ένα διεθνές ντιμπέιτ με επίκεντρο ένα φαινομενικά αθώο προϊόν που δεν είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν. Το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ έφθασε στο σημείο να δημοσιεύσει επίσημη σύσταση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο στην εργασία τους να τοποθετήσουν σέλα χωρίς μύτη! Ωστόσο ακόμη και αυτή η λύση έχει επικριτές.

«Πολλοί παραπονιούνται για έλλειψη ισορροπίαςλόγω της κομμένης σέλας. Η μύτη της σέλας βοηθά στον έλεγχο του ποδηλάτου από τους μηρούς, ιδίως στα mountain bikes,και η απώλεια αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Από την άλλη, ποδηλάτες της πόλης ή αθλητές του τριάθλου μένουν πολύ ευχαριστημένοιγιατί τους ανακουφίζει από τους πόνους» επισημαίνει στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ν. Ράπτης, ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος ποδηλάτων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο κ. Χ.Αηδονόπουλο, η ποδηλασία κρύβει ακόμη ένα παράδοξο. «Οταν γίνεται περιορισμένη χρήση του ποδηλάτου,η μάλαξη που προκαλείται στον προστάτη από τη σέλα είναι ωφέλιμη και έχει ομοιότητες με τις ιατρικές μαλάξεις για τη θεραπεία της προστατίτιδας!Ωστόσο,αν ξεπεραστεί ένα χρονικό όριο, οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα:ο προστάτης και οι όρχεις ερεθίζονται και η στυτική λειτουργία επιδεινώνεται» .

Συγγραφείς: Χαράλ. Αηδονόπουλος, Ν. Μερτζιώτης

Πηγή: www.iator.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.