Υπάρχει γυναικεία σέλα;

2787 views Leave a comment

Η σέλα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ του ποδηλάτου. Πρέπει να ταιριάζει στο στυλ της ποδηλασίας που κάνουμε, στη θέση του σώματος μας και στο βάρος μας. Ειδικά για τις γυναίκες, οι σέλες είναι τόσο άβολες που το θεωρούν ως βασανιστήριο. Αλλά υπάρχει λύση… Όχι δεν θα φοράμε διπλό κολάν με μαξιλαράκι, απλά θα αλλάξουμε σέλα.

Η γυναικεία λεκάνη είναι πολύ διαφορετική από την ανδρική. Κατά κύριο λόγο είναι ευρύτερη δηλαδή τα μέρη του πυελικού οστού που κάθονται στην σέλα είναι σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους από ότι σε έναν άνδρα (ωστόσο υπάρχουν πολλές γυναίκες  με στενότερα ισχιακά οστά). Οι γυναικείες σέλες βασίζονται στην οστική διαφορά και κατασκευάζονται πλατύτερες στο πίσω μέρος και με μικρότερη διάσταση κατά μήκος από το ένα άκρο στο άλλο.

Για να προσδιοριστεί το σημείο που κάθονται τα οστά, χρειάζεται να καθίσουμε σε ένα χαμηλό κράσπεδο. Όταν καθόμαστε στο πεζοδρόμιο για παράδειγμα αισθανόμαστε τα πυελικά οστά σε ποια ακριβώς θέση ακουμπούν. Αυτό είναι ό,τι θέλουμε να υποστηρίζεται από τη σέλα του ποδηλάτου μας. Με μια σέλα που είναι πολύ στενή συνήθως παρατηρείται ολίσθηση προς τη μια πλευρά και τσίμπημα κάποιου νεύρου, το οποίο τελικά μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα πόδια. Μια σέλα που είναι πάρα πολύ μεγάλη θα προκαλέσει επίσης προβλήματα.

Έχω ακούσει από πολλές γυναίκες  ότι γέρνουν τη μύτη της σέλας τους ελαφρώς προς τα εμπρός για να ανακουφίζονται οι μαλακοί ιστοί από τις μεγάλες πιέσεις. Μάλιστα, μια μεγάλη ποικιλία από σέλες χρησιμοποιήθηκαν με αυτή τη μέθοδο. Σε αυτή την περίπτωση ένας λαιμός σέλας με απείρως ρυθμιζόμενες γωνίες θα βοηθήσει  για να βρείτε την τέλεια γωνία. Φυσικά πάντα υπάρχει περίπτωση να καταλήξετε με πολύ μεγάλο  βάρος – πίεση στους καρπούς  και τα χέρια σας. Το αποτέλεσμα είναι να μουδιάσουν τα χέρια και να αισθανθείτε πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και δεν υπάρχει η τέλεια σέλα για όλες! Αφιερώστε λίγο χρόνο στην επιλογή της, αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.