Είδη αναρρίχησης

1099 views Leave a comment

Ελεύθερη λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ασφάλειά μας σε περίπτωση πτώσης και όχι για προώθηση.

Στην ελεύθερη αναρρίχηση υπάγεται η αγωνιστική αναρρίχηση, που γίνεται με τη μορφή αγώνων σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες και η αθλητική αναρρίχηση που γίνεται σε βράχια ή σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες, για αναψυχή ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Τεχνητή λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για ασφάλεια και για προώθηση. Στην τεχνητή αναρρίχηση, υπάγονται όλες οι μορφές, που χρησιμοποιείται ο βασικός εξοπλισμός για προώθηση και μέσα σε αυτές είναι και η αναρρίχηση σε συνθήκες εργασίας.

Αναρρίχηση βράχου, χιονιού, πάγου, μικτή

Ανάλογα το είδος της στερεάς επιφάνειας που αναρριχάται ο αναρριχητής, η αναρρίχηση χωρίζεται σε αναρρίχηση βράχου, όταν ο αναρριχητής αναρριχάται σε καθαρό βράχο, χιονιού όταν η επιφάνεια είναι χιονισμένη πλαγιά, πάγου όταν η αναρρίχηση γίνεται σε παγωμένο νερό και μικτή όταν περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω στερεά στην επιφάνεια αναρρίχησης.

Μοναχική ή σχοινοσυντροφιά

Όλα τα παραπάνω είδη αναρρίχησης, συνήθως γίνονται σε σχοινοσυντροφιά δύο – τριών ατόμων.

Μπορεί όμως να γίνουν και από ένα άτομο, μοναχικά (μοναχική αναρρίχηση). Η μοναχική αναρρίχηση μπορεί να γίνει και με ανύπαρκτη χρήση ασφαλιστικών μέσων (free solo), κάτι που δεν συνιστάται.

Επίσης, στη μοναχική αναρρίχηση υπάγεται η αναρρίχηση σε μικρούς ογκόλιθους, με προστασία μικρά στρώματα στο πιθανό σημείο πτώσης (boulder), ή πάνω από βαθιά νερά (deep water solo).

Πηγή: mountain-sports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.