Ανάμεσα στις δύο σαιζόν

810 views Leave a comment

Τώρα είναι η στιγμή να δουλέψετε για ότι θέλετε να πετύχετε την επόμενη χρονιά.Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές που χρειάζεται να αφοσιωθείτε στην κενή περίοδο. Ανάρρωση, δυνάμωμα των αδύνατων σημείων και προπόνηση προετοιμασίας.
Τώρα πρέπει να σκεφτείτε και να αναλύσετε την απόδοσή σας τη χρονιά που πέρασε. Σκεφτείτε που χάσατε χρόνο ή πού είχατε πραγματικά πρόβλημα.
Βάλτε στόχους για το πού θέλετε να βρίσκεστε αυτή τη χρονική στιγμή την επόμενη χρονιά. Γράψτε αυτές τις απαντήσεις στο ημερολόγιό σας τώρα που έχετε ακόμη νωπές τις σκέψεις σας από τον τελευταίο αγώνα.
Συχνά παραμελείται η περίοδος μεταξύ των αγωνιστικών περιόδων. Ακριβώς όπως το σώμα θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί για την επόμενη σαιζόν, έτσι χρειάζεται μερικές εβδομάδες για τους μύες να προσαρμοστούν στη μείωση του φορτίου. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να σταματήσει απότομα, δυστυχώς όμως αυτό κάνουν οι πιο πολλοί.
Μετά τον τελευταίο αγώνα της σαιζόν και ξεκινώντας την μεταβατική περίοδο ή περίοδο αποκατάστασης, η επόμενη εβδομάδα που ακολουθεί θα πρέπει να περνάει με μείωση των χιλιομέτρων και της πίεσης για προπόνηση. Εκεί που μέσα στη σαιζόν περνούσατε 10 ώρες προπόνηση την εβδομάδα, την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να μειωθεί περίπου στο 50% και την επόμενη εβδομάδα 25%.
Αυτό επιτρέπει στους μύες να διατηρήσουν τον τόνο τους, ενώ ελαττώνονται σε μάζα. Αφού επιτευχθεί αρχικά μια σταδιακή μείωση της προπόνησης και ακολουθήσει μια μικρή περίοδος ξεκούρασης θα βοηθήσει στην μέγιστη αποκατάσταση του οργανισμού και μαζί με ένα ελαφρύ χειμερινό πρόγραμμα της προπόνησης θα κάνει τις πρώτες μέρες της επόμενης σαιζόν πιο εύκολες. Χωρίς αυτή τη διαδικασία ομαλής μετάβασης, οι μύες μπορεί να αδυνατίσουν και αυτό θα διπλασιάσει τη δουλειά που θα έχετε να κάνετε την άνοιξη.
Αυτή την περίοδο μπορείτε να την περάσετε με προπόνηση με φίλους ή αλλάζοντας περιβάλλον προπόνησης ή άθλημα.
Όταν σκέφτεστε την προηγούμενη σαιζόν, βρείτε τις αδυναμίες σας. Σε κάθε αγώνισμα, ακόμη και το παγκόσμιο ρεκόρ παίρνει βελτίωση. Επειδή η αυτοκριτική δεν είναι πάντα εύκολη, ρωτήστε κάποιον από το περιβάλλον σας, τον προπονητή σας ή κάποιον που εμπιστεύεστε από αυτούς που προπονείστε μαζί, να σας πει που πιστεύει ότι θα μπορούσατε να βελτιωθείτε.
Θα μπορούσατε να γραφτείτε σε ένα μάθημα κολύμβησης για να βελτιώσετε συγκεκριμένα τη χεριά σας. Μπορείτε να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο για να δυναμώσετε τους ώμους σας για να βοηθήσετε την δουλειά της πισίνας. Μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ομάδα ποδηλασίας και να κάνετε λίγους αγώνες για να βελτιώσετε την ικανότητα χειρισμού του ποδηλάτου σας, κρατώντας πάντα μια καλή βάση. Ένα πρωινό Σαββάτου με μια παρέα για τρέξιμο σίγουρα θα βοηθήσει κάποιον να βελτιωθεί στον τομέα αυτό. Το τρέξιμο με ομάδες σε βοηθάει να περνάς το χρόνο και να βλέπεις το επίπεδο φυσικής σου κατάστασης σε σχέση με τα άτομα της ομάδας.
Αν και είναι σημαντικό να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μπορέσουν οι μυϊκές ίνες να επισκευαστούν, είναι σημαντικό να μην χαλαρώνετε τελείως. Διατηρώντας ένα ελαφρύ γενικό πρόγραμμα θα κάνει ευκολότερη την προπόνηση εξειδίκευσης της επόμενης χρονιάς.
Τι θα πρέπει να θυμάστε:
Μιλάω για ενεργητική αποκατάσταση, όχι για ένα πλήρες πρόγραμμα. Μπορεί απλά να χρειάζεται να παρακολουθείτε μια τάξη αεροβικής γυμναστικής, όμως μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερο κακό αν είστε υπερενθουσιώδης σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Δεν πρέπει να χτυπιέστε σε κάποιο γυμναστήριο ή να τρέχετε συνέχεια αγώνες, αν αυτό δεν ισοδυναμεί με κάποια βελτίωση στην ερχόμενη περίοδο.
Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται το χρόνο τους το χειμώνα. Είναι σημαντικό να φτάσουμε στην προετοιμασία για την επόμενη σαιζόν φρέσκοι και με ενθουσιασμό. Αν το πρόγραμμα του χειμώνα είναι πολύ βαρύ, αυτός ο στόχος μπορεί να επηρεαστεί. Επίσης το μυαλό χρειάζεται ένα διάλειμμα από την πίεση των αγώνων. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, έτσι ώστε όταν επιταχύνετε πάλι, οι κορυφώσεις σας θα είναι πολύ πιο ψηλά.
Βάλτε τους στόχους σας, σημειώστε τους αγώνες σας στο ημερολόγιο για την επόμενη χρονιά και ……………χαλαρώστε!

Πηγή: cyclingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.