Γυναίκα και τρέξιμο

1064 views Leave a comment

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον για το τρέξιμο από το γυναικείο φύλο.
Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι το τρέξιμο δεν είναι καλό για τον γυναικείο οργανισμό. Η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες μέχρι το 1980 ήταν πάντα περιορισμένη και σε όλους τους αγώνες η μεγαλύτερη απόσταση που λάμβαναν μέρος στο τρέξιμο ήταν μέχρι 1500 μ. Μόλις έδωσαν την ευκαιρία στις γυναίκες να αγωνιστούν σε όλες τις αποστάσεις στα αγωνίσματα δρόμου, τα αποτελέσματά τους βελτιώθηκαν πολύ γρήγορα και οι επιδόσεις τους ανέβηκαν πολύ ψηλά . Μέχρι και σήμερα, οι βελτιώσεις στα παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματα των γυναικών γίνονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με των ανδρών.
Γιατί τόσες πολλές γυναίκες επιλέγουν το τρέξιμο ως μέσον φυσικής δραστηριότητας; Τι είναι αυτό που παίρνει η γυναίκα από το τρέξιμο και τη βοηθάει να βελτιώσει συνολικά τον οργανισμό της;
Γι’ αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν πολλές απαντήσεις.
Βασικά το τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση και την απομάκρυνση της υπερέντασης από το νευρικό σύστημα, βοηθάει στο συντονισμό ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ηρεμίας και ερεθίσματος κατά την άσκηση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στα ευεργετικά αποτελέσματα του τρεξίματος επίσης συμπεριλαμβάνεται το ότι διώχνει το στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, και αυξάνει την βασική δραστηριότητα και μεταβολισμό. Το τρέξιμο είναι το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό και είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε φάρμακο. Επίσης με το τρέξιμο δυναμώνουν οι ορμόνες της υπόφυσης που είναι οι ενδορφίνες. Αυτές κυκλοφορούν στο αίμα όταν κάνουμε φυσική δραστηριότητα που έχει ως βάση την αντοχή και τη μεγάλη διάρκεια.
Οι συγκεκριμένες ορμόνες ( ενδορφίνες ) μοιάζουν στη λειτουργία όπως η μορφίνη αλλά είναι >200 φορές πιο δυνατές. Αυτός είναι ο λόγος που στο μεγάλης διάρκειας αργό τρέξιμο νιώθουμε ευφορία την οποία μπορούμε να την ονομάσουμε και ως ευφορία τρεξίματος.
Μετά από αυτό ξεκουράζεται πιο γρήγορα το νευρικό σύστημα και αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτή είναι η αιτία που πολλές φορές την ώρα που τρέχουμε ή αμέσως μετά, βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Επίσης το τρέξιμο σε ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει έδειξε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενάντια στον καρκίνο. Τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι αυτοί που γράφουν για την σημασία της βιοενέργειας στην καθημερινότητα του ανθρώπου και μας δείχνουν με ποιον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την βιοενεργητική μας. Στην πράξη αυτό επιδιώκουμε όταν κάνουμε εκδρομές ώστε να έρθουμε σε επαφή με την φύση, άλλο παράδειγμα είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η διατροφή και η άσκηση σε συνδυασμό με τον διαλογισμό.
Ο καλύτερος όμως τρόπος για να πάρουμε ενέργεια και να αυξήσουμε την ενεργητική αποτελεσματικότητα μας είναι το τρέξιμο. Εκτός από αυτό, το τρέξιμο καθαρίζει τον οργανισμό από τα άχρηστα συστατικά όπως είναι οι τοξίνες, μειώνει το βάρος και βοηθάει πάρα πολύ στο να ξανανιώσει ο οργανισμός.

Τώρα αν εσείς είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε το δρόμο του τρεξίματος, στην αρχή θα πρέπει να βρείτε τι προπονητική ένταση χρειάζεστε για τον εαυτό σας. Αυτό εξαρτάτε από τον στόχο σας, την φυσική σας κατάσταση και τον ελεύθερο χρόνο που έχετε.
Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός της γυναίκας λειτουργεί διαφορετικά από τον οργανισμό των ανδρών και αυτό γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερους μύες, μικρότερη καρδιά, χαμηλότερο αιματοκρίτη κι αιμοσφαιρίνη, τα οποία ως αποτέλεσμα έχουν να περιορίζουν την ταχύτητα και την αντοχή. Επίσης τα οστά των γυναικών έχουν λιγότερες αντοχές απέναντι στην φυσική δραστηριότητα και την καταπόνηση από την προπόνηση και τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει η φυσική περιοδικότητα του γυναικείου κύκλου.
Εξαιτίας των παραπάνω λόγων είναι πολύ σημαντικό όταν αποφασίσει μια γυναίκα να ασχοληθεί με το τρέξιμο να ακολουθήσει ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα προπόνησης που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω.
Δεν έχει σημασία αν θα τρέξετε για πρώτη φορά ή είστε έμπειρη δρομέας.
Αν ο προπονητής σας γνωρίζει και σχεδιάζει το πρόγραμμα σας λαμβάνοντας υπόψη τις ορμονικές διεργασίες σε συνδυασμό με την προπόνηση, θα έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στις άλλες αθλήτριες οι οποίες δεν προπονούνται με αυτόν τον τρόπο, γιατί εσείς θα νοιώθετε καθημερινά καλύτερα, δεν θα έχετε τραυματισμούς και υπερένταση και σαν αποτέλεσμα στο τέλος θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης σχεδόν πάντα οι γυναίκες που κάνουν αθλητισμό έχουν το άγχος για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Μεγάλη ένταση στην προπόνηση και τους αγώνες όπως σε έναν μαραθώνιο φαίνεται επικίνδυνο για μια εγκυμοσύνη αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα αθλητριών που συνεχίζουν να κάνουν προπονήσεις μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν γεννήσουν. Επίσης και μετά την γέννα επανέρχονται πολύ γρήγορα ξανά πίσω στις προπονήσεις τους χωρίς προβλήματα. Επιστήμονες έχουν κάνει έρευνες ότι με την προπόνηση περνάει πιο ανώδυνα η περίοδος της εγκυμοσύνης καθώς γίνεται ευκολότερα και η γέννα.
Αν πάρουμε τεστ από αθλήτριες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης, δείχνουν ότι η Αερόβια ικανότητα στους πρώτους μήνες της κύησης μειώνεται λίγο, αλλά μετά στους τελευταίους τρεις μήνες σταθεροποιείται στο ίδιο επίπεδο ανεξάρτητα με την ταυτόχρονη αύξηση του βάρους που συμβαίνει λόγω της εγκυμοσύνης. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί η ένταση της προπόνησης αυτή την περίοδο αλλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την σταματήσετε κιόλας.
Αν εσείς είστε ξετρελαμένες με το τρέξιμο, υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται γι αυτή την περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό όταν συναντάτε τον γιατρό σας να παραβρίσκεται μαζί σας και ο προπονητής ή τουλάχιστον να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο.
Για το θέμα τρέξιμο και γυναίκα μπορούμε να μιλάμε πάρα πολλές ώρες, μελλοντικά και με άλλα άρθρα θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε προβλήματα και θέματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες δρομείς.

Πηγή:coachingservices.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.