Γυμναστείτε στο κρύο για να αδυνατίσετε

1360 views Leave a comment

Για όλες εμάς που θέλουμε ένα ωραίο σώμα, αλλά αντιπαθούμε τις δίαιτες, τα προγράμματα, την επανάληψη και τη ρουτίνα στο φαγητό, η απάντηση δεν βρίσκεται σε εντυπωσιακές σοφίες, ελιξίρια και μαγικά τρόφιμα, αλλά σε πιο απλές λύσεις, όπως ταισορροπημένα γεύματα, που είναι σωστά κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας, στηνποικιλία της διατροφής, στην τακτική άσκηση και μάλιστα έξω στην παγωνιά.

Ναι, καλά διαβάσατε, έξω στο κρύο, καθώς σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Ινστιτούτου Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, υπό τον μοριακό βιολόγο Αλεξάντερ Μπάρτελτμερικές «δόσεις» κρύου δύνανται να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους.
Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι όσοι έχουν περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν  π.χ. τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι αν τα κρατούσαν σε μέση θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, αυξανόταν η ικανότητα του «καστανού» λίπους των ζώων να καθαρίζει τον οργανισμό από τα επιβλαβή μόρια του λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα.
Ως γνωστόν η εναπόθεση ανθυγιεινού λευκού λίπους στο σώμα προκαλείται από την λήψη παχυντικών τροφών. Όμως, βάσει της έρευνας, η έκθεση στο κρύο ωθεί το λιγότερο γνωστό «καλό» καστανό λίπος να καίει το πιο γνωστό «κακό» λευκό λίπος, μετατρέποντάς το σε θερμότητα για να ζεσταθεί το σώμα.

Το «καστανό» λίπος είναι μια από τις δύο μορφές ιστών λίπους του σώματος και υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα νεογέννητα παιδιά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, καθώς τα βοηθά να διατηρούν σε κατάλληλο επίπεδο τη θερμοκρασία του ακίνητου σώματός τους.

Αντίθετα, με το λευκό λίπος, που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τα μόρια λίπους υψηλής ενέργειας, το «καστανό»  τα «καίει» για να παράγει θερμότητα.

Οι ενήλικες έχουν γενικά μικρότερες ποσότητες «καστανού» λίπους, καθώς το σώμα τους θερμαίνεται κυρίως από την κίνηση των μυών.

Προσφάτως, όμως, ανακαλύφθηκε ότι και στους ενήλικες υπάρχουν ορισμένες«αποθήκες» του εν λόγω λίπους στο άνω τμήμα του στήθους και στο λαιμό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το καφέ λίπος είναι δυνατό να αυξηθεί στον οργανισμό, μεταξύ άλλων μέσω μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ μετά την έκθεση του σώματος σε παρατεταμένες περιόδους κρύου.
«Οι άνθρωποι πρέπει να εκτίθενται πιο τακτικά στο κρύο, ώστε ο οργανισμός τους να βοηθιέται να παράγει περισσότερο «καστανό» λίπος, ώστε να καίει τα επιβλαβή λίπη» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, υπερθεματίζοντας ότι «μερικές εναποθέσεις λευκού λίπους γίνονται καφέ λίπος μετά από μερικές εβδομάδες κρύου, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί κανείς να ‘εκπαιδεύσει’ τα κύτταρα λίπους του να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους, ώστε να μείνει λεπτός και υγιής».

Πηγή:mednutrition.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.