Τι ποδήλατο μου ταιριάζει καλύτερα;

1998 views Leave a comment

Σκέφτεσαι  να αγοράσεις ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο ποδήλατο; Θέλεις να ελέγξεις αν το υπάρχων  ποδήλατό σου είναι ακριβώς το σωστό για σένα;

Τι είδους ποδήλατο θέλεις να κάνεις;

Θέλεις να συμμετέχεις απλώς στo freeday  ή μήπως ενδιαφέρεσαι να γραφτείς και σε ένα σύλλογο ποδηλασίας;

Θέλεις ένα ποδήλατο για να ποδηλατείς στην πόλη και να κάνεις τα ψώνια σου;

Μήπως σου ταιριάζει η αγωνιστική ποδηλασία με ποδήλατο κούρσας;

H μήπως προτιμάς ένα mountain bike για να  αλωνίζεις στα μονοπάτια στο βουνό σε άμεση επαφή με την φύση;
Eπειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά ποδήλατα, ας  απαντήσουμε  σε αυτές τις ερωτήσεις για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα!

Ένα αγωνιστικό ή  ταξιδιωτικό ποδήλατο είναι το καλύτερο για το δρόμο, ανάλογα φυσικά για το αν είσαι ποδηλάτισσα η κάνεις το χόμπι σου. Για την βόλτα σε μονοπάτια, θα πρέπει να έχεις ένα ποδήλατο βουνού (ΜΤΒ). Για το συνδυασμό πεζοδρόμιο με πατημένο χώμα  ή χαλίκια, επέλεξε ένα ποδήλατο που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός δρόμου και ποδήλατο βουνού. Αυτά ονομάζονται υβρίδια ή cross ποδήλατα. Για τις αστικές μετακινήσεις, ποδήλατα βουνού και τα υβρίδια είναι δημοφιλή, αλλά επίσης καλή επιλογή είναι ένα city bike.Για περιστασιακή ποδηλασία αναψυχής , ίσως σε ποδηλατικά μονοπάτια  ή σε πάρκα, όπου δεν υπάρχουν μεγάλοι λόφοι, σκέψου ένα ποδήλατο άνεσης ή cruiser.

Μπορείς  να ρίξεις μια ματιά σε ποδηλατικούς καταλόγους, και να ρωτήσεις φυσικά μετά κάποιον ειδικό να σου προτείνει το ποδήλατο που σου ταιριάζει καλύτερα.

Θες να ποδηλατείς με άλλους ή σε μια ομάδα;  Aσφαλώς θα χρειαστείς ένα ποδήλατο με ταχύτητες. Αν όχι, ένα απλό ποδήλατο με 1 ταχύτητα είναι ιδανικό για την πόλη και να κάνεις τα ψώνια σου..

Χρειάζεσαι μεταφορική ικανότητα; Αγωνιστικά ποδήλατα δρόμου και ποδήλατα βουνού συνήθως δεν έχουν εξαρτήματα για τα πλαίσια για την τοποθέτηση σακιδίων. Επίσης, μπορεί να μην έχει την ευστάθεια που απαιτείται για βαριά φορτία. Εάν κουβαλάς περισσότερο εξοπλισμό από ό, τι θα ταιριάζει σε ένα μεγάλο σάκο, βεβαιώσου ότι το πλαίσιο του ποδηλάτου σου έχει εξαρτήματα για σακίδια (που ονομάζονται dropout eyelets). Στη συνέχεια, μπορείς να συνδέσεις ένα σακίδιο και να στερεώσεις μια σχάρα, ή ακόμα και τη χρήση εμπρός και πίσω πλαϊνές βαλίτσες (μεγάλες τσάντες που ταιριάζουν δίπλα στους τροχούς).Οι βαλίτσες θα σου δώσουν αρκετή χωρητικότητα για ψώνια ή όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς για μια βόλτα.

Πόσο γυμνασμένη είσαι; Αν είσαι ήδη έμπειρη,  προπονημένη και ανήκεις σε ομάδα σίγουρα θα χρειάζεσαι μία κούρσα (αγωνιστικό ποδήλατο). Εάν δεν είσαι τόσο γυμνασμένη, αλλά ο στόχος σου είναι να γίνεις ισχυρή στο δρόμο, μία κούρσα εξακολουθεί να είναι καλή επιλογή  εάν έχει πιο ελαφριά πατήματα (ταχύτητες).

Για να χειριστείς μεγάλους λόφους και να εξακολουθείς να έχεις μία κούρσα, απόκτησε      μία με τρία φύλλα δισκοβραχίονα (ονομάζεται τριπλός). Το τρίτο φύλλο δισκοβραχίωνα παράγει πολύ χαμηλές ταχύτητες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε ποδήλατα βουνού και υβρίδια.

Με την ευκαιρία, δεν πρέπει να παραπλανηθείς από τον όρο “αγωνιστικό ποδήλατο’’(κούρσα). Οι περισσότεροι αναβάτες αγώνων ποδηλασίας, όπως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπορ αυτοκίνητων, δεν ανταγωνίζονται. Με λίγες εξαιρέσεις, ένα αγωνιστικό ποδήλατο δεν απαιτεί περισσότερη ικανότητα οδήγησης από ένα μοντέλο αναψυχής και είναι ελάχιστα πιο άνετο. Το πλεονέκτημά του είναι το μικρότερο βάρος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βοηθώντας ένα  ποδηλάτη εύλογης φυσικής κατάστασης να καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση πιο γρήγορα.

Αν ποδηλατείς σκληρά και γρήγορα και δεν σε ενδιαφέρει  η ευελιξία, ένα υβριδικό είναι μια καλή επιλογή. Θα λειτουργήσει ακόμη και υπό βόλτες με φορτίο, και μάλιστα αν θέλεις να προσθέσεις  ακροτίμονα στο τιμόνι του, θα έχεις περισσότερες θέσεις των χεριών κατά την οδήγηση μεγάλων αποστάσεων. Εάν αγοράσεις ένα ποδήλατο βουνού, θα βολτάρεις πιο αργά λόγω του μεγαλύτερου βάρος του και της επιπλέον αντίστασης κύλισης των ελαστικών του, αλλά από  την άλλη πλευρά, θα έχεις άφθονο  και εύκολο πεντάλ σε χαμηλές ταχύτητες. Αυτά είναι αναγκαία για τους απότομους λόφους που χαρακτηρίζουν την εκτός δρόμου ποδηλασία. Χρειάζεσαι αυτές τις ταχύτητες ακόμα και αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.
Είσαι επιλεκτική και έχεις υπομονή; Μπορείς να πάρεις ένα πλαίσιο (σκελετό) ακριβό, και να αρχίσεις μετά μόνη σου να το ‘’ντύνεις’ ’με τα εξαρτήματα που εσύ θέλεις .

Πόσο αφοσιωμένη  ποδηλάτισσα θα είσαι;  Ένα ακριβό ποδήλατο δρόμου ή ποδήλατο βουνού που έχουν σχεδιαστεί για τον ανταγωνισμό είναι υπερβολή αν ποδηλατείς  χαλαρά για να πας για ψώνια ή για ένα freeday  την εβδομάδα.

Αλλά αν περιμένεις το ποδήλατο  να γίνει ένα  όλο και πιο σημαντικό μέρος της ζωής σου προτείνω να πάρεις  ένα καλύτερο ποδήλατο από τη τρέχουσα φυσική σου κατάσταση ή την ποδηλατική ικανότητα σου. Έτσι,  θα συνεχίσεις να βελτιώνεσαι ως αναβάτρια, και θα έχεις δικό σου ακόμα κατάλληλο μηχάνημα. Συχνά, οι αναβάτριες εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, επειδή υποτιμούν τη ποδηλατική δυναμική τους και  αγοράζουν ένα ανεπαρκές ποδήλατο. Αδυνατούν να δουν την αγορά τους ως μια επένδυση σε ένα δια βίου άθλημα.

Αλλά αν φυσικά είσαι πραγματικά fun της ποδηλάτου, και το σηκώνει και η τσέπη σου, μπορείς να έχεις 2 ακόμα και 3 ποδήλατα, π.χ μία κούρσα και ένα MTB , ή ένα city bike και ένα MTB, έτσι ώστε να μην αγχώνεσαι αν θα χαλάσει όταν θα θέλεις να οδηγήσεις σε ένα κακοτράχαλο δρόμο ή να κάνεις μια μεγάλη Σαββατιάτικη βόλτα με την κούρσα σου!
Και να σας πω κάτι! Στατιστικά σε άνδρες και γυναίκες που πραγματικά τους αρέσει η ποδηλασία, ποτέ δεν τους αρκεί μόνο ένα ποδήλατο!

Ρώμας Σταμάτης
www.romasprotraining.gr
Twitter: RomasProTrainin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.