Ποδηλατικό μπουφάν: τι πρέπει να γνωρίζετε

2477 views Leave a comment

Είμαστε στη μέση του χειμώνα. Το χιόνι κάνει που και που την εμφάνισή του και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Τι σημαίνει αυτό για μας και τα ποδήλατά μας; Καιρός να μείνουμε μέσα και να κρεμάσουμε τα παπούτσια μας μέχρι να φανεί η άνοιξη; ΟΧΙ! Η απάντηση στο αν μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο ποδήλατο μπορεί να βρεθεί στο τέλειο ποδηλατικό ΜΠΟΥΦΑΝ. Φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το τέλειο μπουφάν γιατί υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Ελαφρύ, διαπνέον, εύκολο στη μεταφορά (packable), αδιάβροχο, αντιανεμικό, μεγάλης αντοχής κλπ … Τι σημαίνουν όλες αυτές οι λέξεις και σε τι μας ωφελούν;  Πάρτε μερικές απαντήσεις για τον κόσμο του μπουφάν σε αυτό το άρθρο – οδηγό αγοράς, ελπίζοντας να σας βοηθήσουμε να βρείτε αυτό που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σας.

Που και πότε θα χρησιμοποιήσετε το μπουφάν;
Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσετε τον εαυτό σας όταν αποφασίσετε να κάνετε μια αγορά. Ένας καλός τρόπος για να απαντήσετε αυτή την ερώτηση είναι να την σκεφτείτε την ώρα που κάνετε ποδήλατο. Μπορεί να σας φαίνετε περίεργο, αλλά αν η διαδρομή που κάνετε συνήθως είναι για παράδειγμα μια ανάβαση, τότε θα αισθάνεστε άνετα με μια απλή μακρυμάνικη μπλούζα καθώς ανεβαίνετε, αλλά θα παγώσετε μέχρι το κόκαλο στην κατάβαση της επιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον χρειάζεστε κάτι που να μπορεί να μπει εύκολα στη πίσω τσέπη της μπλούζας σας για την ανάβαση (packable) και ικανό να σας προστατέψει από τον άνεμο  στην κατάβαση (αντιανεμικό). Οπότε, πριν κάνετε οτιδήποτε, σκεφτείτε για τι ακριβώς καταστάσεις θέλετε το μπουφάν.

ΥΠΑΡΧΕΙ διαφορά μεταξύ ενός ποδηλατικού μπουφάν και ενός απλού μπουφάν.
Η προσοχή στις λεπτομέρειες που οι ποδηλατικές εταιρίες δίνουν για τα μπουφάν κάνουν τη ζωή σας πολύ ευκολότερη και περισσότερο άνετη. Αυτές είναι μερικές από τις διαφορές που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας καθώς ψάχνετε για ένα ποδηλατικό μπουφάν:

  • Πιο μακρύ στην πλάτη από  το εμπρός μέρος. Αυτό το κόψιμο είναι σχεδιασμένο βάση της θέσης που τα σώματά μας έχουν πάνω στο ποδήλατο: λυγισμένα στη μέση, με κλίση προς τα εμπρός. Αν ανέβετε στο ποδήλατο με ένα απλό μπουφάν σύντομα θα νιώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας να είναι εκτεθειμένο και να παγώνει!
  •  Ανακλαστικά σημεία. Συνήθως είναι σαν ταινίες ή σαν μικρές σωλήνες (μακαρόνια) ραμμένες στις ραφές του μπουφάν. Θα παρατηρήσετε ότι όσο πέφτει το σκοτάδι, αν κάποιο φως πέσει πάνω στα ανακλαστικά αυτά θα βγάλουν μια λάμψη η οποία είναι ικανή να τραβήξει την προσοχή. Τα ανακλαστικά μπορούν να βοηθήσουν στην ασφάλειά σου όταν ποδηλατείς στο δρόμο τη νύχτα.
  • Τσέπες. Τα ποδηλατικά μπουφάν πρέπει να έχουν οπωσδήποτε τσέπες, αλλά μην ανησυχήσετε αν τις βρείτε σε διαφορετικά σημεία σε σχέση με ένα συνηθισμένο μπουφάν. Οι τσέπες πλάτης είναι ιδανικές για το δρόμο, προσφέροντας χώρο (με πρόσβαση είτε από πάνω είτε από πλάγια με φερμουάρ). Μια τσέπη μπροστά στο στήθος είναι στα συν, θα τη βρείτε χρήσιμη για μικρότερα αντικείμενα όπως τα κλειδιά και το κινητό. Και οι κανονικές μπροστινές τσέπες είναι ιδανικές για τα χέρια όταν δεν είστε πάνω στο ποδήλατο (Να είστε προσεκτικές και να μη βάλετε τίποτα μέσα σε αυτές αν δεν υπάρχει φερμουάρ γιατί σίγουρα κάτι θα χάσετε…). 
  • Κορδόνι στη μέση και μανσέτες στον καρπό. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να σφίγει το μπουφάν γύρω από τη μέση και στα μανίκια για να μειώσετε έτσι την εισροή αέρα κάτω από το μπουφάν καθώς ποδηλατείτε. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό: βέλκρο (το γνωστό σκριτς-σκρατς), λάστιχο ή φερμουάρ. Διαλέξτε τι σας αρέσει, αλλά σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα σας φανεί απαραίτητο όταν η θερμοκρασίες πέσουν. Επιπλέον, χαλαρώνοντας τη μέση ή τα μανίκια θα δροσιστείτε αν έχετε αρχίσει να ζεσταίνεστε πολύ.


Τι σημαίνουν λοιπόν όλες αυτές οι λέξεις που είναι σχετικές με το μπουφάν;
Αφού μάθατε τα βασικά στοιχεία ενός ποδηλατικού μπουφάν, καιρός να δούμε τι σημαίνουν οι λέξεις που αναφέραμε στην αρχή.

  • Αδιάβροχο ή Ανθεκτικό στο νερό (waterproof vs. water resistant): Απλά και εύκολα, αδιάβροχο (waterproof) σημαίνει ότι το μπουφάν είναι ικανό να σας κρατήσει στεγνή σε μια νεροποντή. Ανθεκτικό στο νερό (water resistant) σημαίνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μια μικρή βροχή, χιόνι ή χιονόνερο, αλλά δεν θα σας κρατήσει στεγνή αν τα φαινόμενα κρατήσουν για αρκετή ώρα.
  • Αντιανεμικό (windproof): Αδιαπέραστο από τον άνεμο.
  • Εύκολο στη μεταφορά (packable): Η ικανότητα του μπουφάν να διπλώνει ή να μαζεύεται σε μικρό μέγεθος ώστε να μπορείτε εύκολα να το έχετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Συνήθως τα μπουφάν που έχουν ετικέτα “packable” έχουν μια μικρή τσέπη μέσα στην οποία μπορούν να μαζευτούν.
  • Διαπνέον (breathable): Σημαίνει ότι το μπουφάν έχει την ικανότητα να μεταφέρει την θερμότητα – υγρασία του σώματός σας προς τα έξω.  Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Εξαερισμοί με φερμουάρ, αποσπώμενα μανίκια και ειδικά υλικά (μεμβράνες) που είναι σχεδιασμένα να αφήνουν την υγρασία να βγαίνει προς τα έξω, ενώ εμποδίζουν τον αέρα ή το νερό να μπει προς τα μέσα. Η διαπνοή είναι πολύ σημαντική! Αν δεν βρείτε κάτι που να είναι διαπνέον θα αισθάνεστε σαν να είστε μέσα σε μια πλαστική σακούλα και θα στάζετε από ιδρώτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.