Γνωριμία με το tandem

6860 views 4 Comments

Όσο μακριά και αν βρίσκεται από την ελληνική πραγματικότητα, το tandem είναι μία μοναδική εμπειρία με πολλά οφέλη.

Το ποδήλατο όπως το έχουμε συνηθίσει (μονό) έχει σίγουρα πολλά προτερήματα, ας εξετάσουμε όμως την ποδηλασία από μία άλλη οπτική γωνία: το tandem, το ποδήλατο που προορίζεται για δύο ή και περισσότερους αναβάτες είναι σπανιότατο φαινόμενο για τη χώρα μας, συνηθίζεται όμως σε αρκετές ευρωπαϊκές. Σαν όρος, το «tandem» αναφέρεται στην διάταξη των αναβατών (ο ένας πίσω από τον άλλο) και όχι στον αριθμό τους.  

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά από τα οφέλη που προσφέρει το συγκεκριμένο δίκυκλο:

  • Ένα tandem επιτρέπει σε δύο ποδηλάτες διαφορετικής δύναμης και ικανότητας να εξασκήσουν μαζί το αγαπημένο τους χόμπι. Ο πιο γρήγορος δε θα χρειαστεί να περιμένει τον πιο αργό να ακολουθήσει τον ρυθμό του.
  • Αυτομάτως η ποδηλασία γίνεται μία λιγότερο «μοναχική» δραστηριότητα.
  • Σημαντικό είναι το γεγονός πως με τα tandem, άτομα με αναπηρίες μπορούν να απολαύσουν τη χαρά της ποδηλασίας. Ακόμη και στους Παραολυμπιακούς τα tandem έδωσαν τη δυνατότητα σε αθλητές με προβλήματα όρασης να αγωνιστούν με κάποιον οδηγό να τους συνοδεύει στη δεύτερη θέση του δικύκλου.
  • Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία με τα παιδιά τους και να περάσουν περισσότερο ωφέλιμο χρόνο μαζί τους.
  • Το tandem είναι μία πρόκληση για τους ποδηλάτες που απολαμβάνουν τις υψηλές ταχύτητες.
  • Σε σύγκριση με ένα συμβατικό ποδήλατο, το tandem  έχει δύο φορές τη δύναμη από το πετάλι με μόνο λίγο περισσότερη απώλεια τριβής στο σύστημα μετάδοσης. Έχει περίπου την ίδια αντίσταση αέρα με ένα συμβατικό ποδήλατο. Τα κορυφαία μοντέλα μπορεί να ζυγίζουν λιγότερο από δύο φορές το βάρος ενός μονού ποδηλάτου, έτσι η αναλογία κινητήριας δύναμης/βάρους μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερη. Αυτό που απαιτείται για την επίτευξη καλών  αποδόσεων είναι ο καλός συγχρονισμός μεταξύ των αναβατών.

4 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.