Τα βασικά ενός ισοθερμικού για ένα ζεστό χειμώνα

26435 views Leave a comment

Μπορεί ο χειμώνας να συνεχίζει ακάθεκτος και οι χαμηλές θερμοκρασίες να γίνονται ακόμη χαμηλότερες, εσείς όμως μπορείτε να νικήσετε το κρύο αρκεί να ντυθείτε σωστά. Το κλειδί για ένα σωστό χειμερινό ντύσιμο είναι ο σωστός αριθμός ρούχων – στρωμάτων και η επιλογή ενός καλού ισοθερμικού (base layer) σαν πρώτο στρώμα – αυτό που έρχεται σε επαφή με το σώμα. Η εφαρμογή, το υλικό κατασκευής και το βάρος του υφάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε ισοθερμικό. Τα ισοθερμικά δεν είναι ανάγκη να είναι προσανατολισμένα για ένα μόνο σπορ. Ένα από τα καλά των ισοθερμικών είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο είτε κάνουμε ποδήλατο, είτε τρέχουμε είτε κάνουμε σκι.

Το καλοκαίρι όταν ανησυχείτε για την υπερβολική ζέστη κάνοντας ποδήλατο ή τρέξιμο, είναι  καλύτερα να προτιμάτε ένα άνετο , όχι εφαρμοστό , μπλουζάκι το οποίο θα σας κρατήσει δροσερή. Σε δροσερές και κρύες όμως συνθήκες θέλουμε ακριβώς το αντίθετο: Ένα εφαρμοστό ρούχο το οποίο θα κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Σημειώστε όμως ότι το επόμενο ρούχο – στρώμα πάνω από το ισοθερμικό θα πρέπει να είναι χαλαρό και όχι εφαρμοστό.

Επίσης μη ξεχνάτε να επιλέγετε έναν αθλητικό στηθόδεσμο και γενικά να δίνεται στα εσώρουχά σας ιδιαίτερη προσοχή. Ένας βαμβακερός αθλητικός στηθόδεσμος απορροφά και κρατάει τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να αρχίσετε να κρυώνετε κάτω από το ισοθερμικό και να έτσι να υπονομεύεται η λειτουργία του. Ψάξτε για καλοφτιαγμένα αθλητικά εσώρουχα τα οποία θα απωθούν αποδοτικά την υγρασία και θα διαχειρίζονται σωστά τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Βάρος υφάσματος

Λάβετε υπόψη σας την θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες όταν επιλέγεται ισοθερμικό. Δώστε σημασία στον  δείκτη ψυχρότητας  ο οποίος σχετίζεται  με την ταχύτητα του ανέμου (ή με το τι ταχύτητα κάνετε ποδήλατο) και την θερμοκρασία. Επιλέξτε ένα βαρύτερο υλικό για τις ψυχρότερες συνθήκες. Καθώς ντύνεστε με πολλά στρώματα, μπορεί το 1ο στρώμα να είναι ένα ελαφρύ ισοθερμικό  το 2ο ένα μεσαίου βάρους ρούχο και το εξωτερικό να είναι ένα καλό μονωτικό ρούχο. Έτσι θα είστε άνετη και ζεστή άσχετα με τις καιρικές συνθήκες. Τα μάλλινα υφάσματα συχνά δίνουν αριθμούς οι οποίοι σχετίζονται με την θερμότητά τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο πιο ζεστή θα είσαι:

  • Υπέρ ελαφρό (Microweight): ήπιες μέχρι δροσερές συνθήκες
  • Ελαφρό: (Lightweight): δροσερές μέχρι κρύες συνθήκες
  • Μεσαίου Βάρους (Midweight): κρύες μέχρι ψυχρές συνθήκες
  • Βαρύ (Heavyweight): Ψύχος, παγωνιά, πολύ ψυχρές συνθήκες.

Υλικό – τύπος υφάσματος

Αν θέλετε να μείνετε ζεστές στο κρύο, αποφύγετε τα βαμβακερά. Τα βαμβακερά μπορεί να είναι φτηνά, αλλά συγκρατούν την υγρασία (μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 70% του βάρους τους σε υγρασία), κάνουν κακή διαχείριση της θερμοκρασίας και έχουν καλή σχέση με την κακοσμία του ιδρώτα. Ο κύριος σκοπός του ισοθερμικού σας είναι να κρατήσει την επιδερμίδα ζεστή και στεγνή, έτσι οι καλές ιδιότητες ενάντια στην υγρασία είναι απαραίτητες για το υλικό που θα διαλέξετε. Διαλέξτε λοιπόν ένα συνθετικό ύφασμα ή μετάξι ή μάλλινο. Το καθένα από αυτά έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Συνθετικά

Τα συνθετικά τεχνικά υφάσματα έχουν πολύ καλές ιδιότητες ενάντια στην υγρασία, δλδ δεν απορροφούν υγρασία αλλά την μεταφέρουν πολύ καλά. Αυτό τα κάνει την καλύτερη επιλογή για υγρές συνθήκες. Πολλά συνθετικά ισοθερμικά είναι από πολυεστέρα ή μικροίνες. Επιλέξτε ένα εφαρμοστό ισοθερμικό για κρύες συνθήκες.

Θετικά: Ελαφριά, ανθεκτικά στην τριβή, δεν τσαλακώνουν και έχουν σχετικά εύκολη φροντίδα

Αρνητικά: Βασισμένα σε πετρελαιοειδή και μπορούν να μυρίσουν από τον ιδρώτα εκτός αν έχουν αντιβακτηριδιακή επεξεργασία. Ευάλωτα σε λεκέδες.

 

Μάλλινα

Το μαλλί έχει πολύ καλές θερμαντικές ιδιότητες και το ειδικά το μαλλί προβάτου (merino wool) έχει καλύτερες ισοθερμικές ιδιότητες από το απλό μαλλί. Αυτό το φυσικό υλικό έχει απαλή και ζεστή υφή. Το μαλλί merino είναι πολύ λεπτότερο από το κανονικό μαλλί και από πολλά άλλα υφάσματα. Για ένα συγκεκριμένο βάρος, το merino περιέχει περισσότερο αέρα και συνεπώς έχει καλύτερη μόνωση.

Θετικά: Πολύ καλό ισοθερμικό για όλες τις εποχές, ελαφρύ, ατσαλάκωτο και με αντοχή στους λεκέδες.  Το καλής ποιότητα μαλλί έχει απαλή αίσθηση κάτι το οποίο είναι σημαντικό όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου. Το μαλλί απορροφά και στη συνέχεια απελευθερώνει σταδιακά την υγρασία, αλλά ακόμη και βρεγμένο θα σας κρατήσει ζεστή. Το μαλλί merino χρησιμοποιεί την υγρασία που απορροφά από το περιβάλλον για την παραγωγή θερμότητας (η διαδικασία ονομάζεται «θερμότητα προσρόφησης»). Οι κυματιστές ίνες του merino περιέχουν επίσης εκατομμύρια θύλακες αέρα που κρατούν ζεστή τη θερμοκρασία του σώματος.

Αρνητικά: Το μαλλί μπορεί να «μαζέψει» και είναι συνήθως διαθέσιμο σε σκούρα χρώματα.

Μεταξωτά

Το μετάξι χρησιμοποιούταν σαν ισοθερμικό από αθλητές χειμερινών αθλημάτων όπως οι σκιέρ για δεκαετίες. Για να γίνει ένα καλό ισοθερμικό επεξεργάζεται κατάλληλα ώστε να μην απορροφά την υγρασία. Υπάρχει σε διάφορα βάρη, από ελαφρύ μέχρι πολύ ενισχυμένο για να σας κρατήσει άνετες και ζεστές σε συνθήκες δροσερές μέχρι πολύ ψυχρές.

Θετικά: Το μετάξι είναι λείο και απαλό με το δέρμα. Είναι φυσικό υλικό και δε χρειάζεται να είναι πολύ χοντρό για να σας κρατήσει ζεστή.

Αρνητικά: Η φροντίδα των μεταξωτών είναι δύσκολη και συνήθως πρέπει να πλένονται στο χέρι. Είναι ευάλωτα στην τριβή και πιάνονται σε αντικείμενα όπως άκοφτα νύχια ή velcro. Επίσης είναι ευάλωτα στον ήλιο και μπορεί να ξεθωριάσουν αν μείνουν εκτεθειμένα για πολύ.

Συγκριτικός Πίνακας

Μαλλί Μετάξι Συνθετικό
Υγρασία Καλό Καλό Εξαιρετικό
Χρόνος στεγνώματος Καλό Μέτριο προς Καλό Εξαιρετικό
Ρύθμιση θερμοκρασίας Πολύ καλό Πολύ καλό Μέτριο προς καλό
Αντίσταση σε μυρωδιές Εξαιρετικό (μπορείτε να το φορέσετε και την επόμενη μέρα) Μέτριο (πλύσιμο μετά από κάθε χρήση) Κακό έως μέτριο (εκτός αν έχει ειδική επεξεργασία)
Τέντωμα Καλό Πολύ καλό Καλό (συνήθως διατηρεί το σχήμα του)
Τιμή Ακριβό για καλό ποιοτικό μαλλί (merino) Οριακά ακριβό Σχετικά καλές τιμές
Συνθήκες Κρύο/Παγωνιά Κρύος καιρός Καλύτερο για υγρασία, κρύο/παγωνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.