Σνακ κατά τη διάρκεια της προπόνησης

809 views Leave a comment

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο οργανισμός μας καταναλώνει ενέργεια. Η ενέργεια είναι αποθηκευμένη στο σώμα μας με τη μορφή γλυκογόνου, η διάσπαση του οποίου, μέσω βιοχημικών μηχανισμών, παράγει ενέργεια. Πολλές φορές, ειδικά στη διάρκεια μιας εξαντλητικής προπόνησης, οι αποθήκες του γλυκογόνου αδειάζουν και ο οργανισμός χρειάζεται αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων. Συστήνεται λοιπόν κατά τη διάρκεια προπόνησης που διαρκεί πάνω από 60 λεπτά η κατανάλωση σνακ, τα οποία είναι χαμηλά σε λίπος (δηλαδή η τροφή που επιλέγεται να περιέχει λιγότερα από 15 γραμ. λίπους ανά 100 γραμ. προϊόντος), καθώς οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά διασπώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό και με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Τα φρέσκα φρούτα, όπως οι μπανάνες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη γρήγορη ανασύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου. Πέρα από την συμβολή τους στην παραγωγή ενέργειας, τα φρούτα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό και μια εξ αυτών είναι η αντιοξειδωτική τους δράση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση οξειδωτικού στρες, που έχει ως επακόλουθο την μυϊκή κόπωση. Τα φρούτα, λοιπόν, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Ακόμη προτείνονται οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες όμως είναι προτιμότερο να περιέχουν συστατικά όπως αποξηραμένα φρούτα, βρώμη και μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι.

Μία καλή και υγιεινή λύση είναι τα αποξηραμένα φρούτα και κατά προτίμηση οι σταφίδες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα αποξηραμένα φρούτα, προσφέρουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.

Επίσης, το παστέλι, αποτελούμενο από σησάμι και μέλι, χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και είναι πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αν και περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, που είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στην διάρκεια της άσκησης, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, στα οποία περιλαμβάνεται η λειτουργία της σεσαμίνης και για αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του. Ακόμη, χάρη στο σησάμι, αποτελεί τρόφιμο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οφέλη των οποίων αναφέρθηκαν παραπάνω. Το μέλι που περιέχει, βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού έναντι της σωματικής κόπωσης.

Πηγή:procycling.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.