Ροζ Φανέλες

1468 views Leave a comment

Όπως αρμόζει σε κάθε ποδηλάτισσα που σέβεται τον εαυτό της, ανάμεσα στην ποδηλατική γκαρνταρόμπα μας υπάρχει σίγουρα κάτι ροζ. Μπορεί να είναι baby pink, μπορεί να είναι φούξια, μπορεί να φέρνει και λίγο προς το μωβ. Πάντως αυτό το girly χρώμα είναι δύσκολο να το απαρνηθούμε ακόμα και στα ποδηλατικά μας αξεσουάρ ή ρουχισμό. Είναι προφανώς ένα χρώμα που δηλώνει ότι πίσω από την αθλήτρια, υπάρχει πάντα η γυναίκα…

Υπάρχουν αρκετές διάσημες ροζ φανέλες με κυρίαρχη αυτή του Giro d’ Italia. Πασίγνωστη φανέλα η οποία έχει φορεθεί από χιλιάδες ποδηλάτες δικαιούχους αλλά και fans σε όλο τον κόσμο, άντρες και γυναίκες.
Υπάρχει όμως και άλλη μια ΡΟΖ φανέλα, λιγότερο γνωστή παρ’ όλα αυτά αξιοζήλευτη για το design της και για το τι συμβολίζει.
Μα φυσικά μιλάω για τη Ροζ Φανέλα της ΠΕΠΑ και είναι Ελληνική!
Ας δούμε όμως πρώτα από όλα τι είναι αυτή η ΠΕΠΑ…

Η ΠΕΠΑ είναι η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών, ένα ανεξάρτητο από την ομοσπονδία “club” που ιδρύθηκε το 1990, και διοργανώνει το δικό της Κύπελλο Παλαιμάχων το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες διοργανώσεις. Ίσα ίσα είναι αρωγός στα Ελληνικά ποδηλατικά δρώμενα.
Όταν ακόμα ήταν «μωρό» τα μέλη της ήταν μόλις 28, τώρα έχουν ξεπεράσει τα 500! Δεν έχει κερδοσκοπγυνικό χαρακτήρα ούτε επιχορηγείται από το κράτος και λειτουργεί κατά κύριο λόγο με την υποστήριξη των μελών της (συνδρομές και συμμετοχές) καθώς και μέσω ιδιωτικών και τοπικών φορέων που προβάλλονται και στηρίζουν τις εκδηλώσεις της.
Σκοπός της Ένωσης αποτελεί η διάδοση του αθλήματος της ποδηλασίας και γενικότερα η προώθηση της αθλητικής ιδέας καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της.
Στις τάξεις της Ένωσης περιλαμβάνονται αθλητές που έχουν διακριθεί στην ποδηλασία με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανελληνιονίκες, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες) καθώς και ποδηλάτες που αθλούνται συστηματικά συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΠΕΠΑ. Παρόλα’ αυτά η ΠΕΠΑ απευθύνεται σε όλους. Είναι γνωστό ότι στην ένωση υπάρχουν μέλη που για κάποιο λόγο ή είχαν σταματήσει το ποδήλατο κάποτε ή που το ανακάλυψαν πρόσφατα και που με αφορμή τη συμμετοχή σε κάποια διοργάνωσή μας, άρχισαν να γυμνάζονται συστηματικά, να φροντίζουν τη διατροφή τους και να δίνουν κάποιο νόημα στη ζωή τους.
Κοινό σημείο όλων των μελών είναι η αγάπη στο άθλημα της ποδηλασίας και ο σεβασμός στην αξία της προσπάθειας του κάθε συναθλητή.
Η Ένωση από την πλευρά της, και μέσα στα πλαίσια της αγάπης προς το ποδήλατο διαδίδει αυτό το υπέροχο άθλημα διοργανώνοντας αγώνες σε όλη την Ελλάδα ώστε το γνωρίσουν και οι άνθρωποι που δεν ζουν στα αστικά κέντρα. Νεμέα, Βόρεια Εύβοια, Σπάρτη, Άστρος, Λίμνη Πλαστήρα είναι μερικά σημεία όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο αγώνες του Κυπέλλου.

Βάση των κανονισμών της ΠΕΠΑ οι αθλητές χωρίζονται σε ηλικιακές κατηγορίες :

Α – κατηγορία ανδρών από 30-40 ετών
Β – κατηγορία ανδρών από 40-50 ετών
Γ – κατηγορία ανδρών από 50-60 ετών
Δ – κατηγορία ανδρών από 60 ετών και πάνω

Μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν αν και στο δυναμικό των μελών της ΠΕΠΑ υπήρχαμε και γυναίκες μέλη οι οποίες τρέχαμε και αρκετούς αγώνες του Κυπέλλου, δεν υπήρχε ξεχωριστή κατηγορία γυναικών. Συντρέχαμε μαζί με την κατηγορία Α των ανδρών με κοινή βαθμολογία και κατάταξη στους αγώνες. Στην προσπάθεια της ΠΕΠΑ να αναδείξει την γυναικεία ποδηλασία στην Ελλάδα, από το 2011 οι γυναίκες έχουμε ξεχωριστή κατηγορία στους αγώνες, ξεχωριστή βαθμολογία στο Κύπελλο και φυσικά την δική μας διακριτική Φανέλα Πρωτοπόρου στους αγώνες Χρονομέτρων και Αντοχής ξεχωριστά. Τη ΡΟΖ Φανέλα!!!
Ροζ στο χρώμα αλλά με καθόλου παστέλ επιδόσεις, οι «αγωνιάρες» γυναίκες της ΠΕΠΑ διατηρούμε το επίπεδο υψηλό! Είτε πρόκειται για «παλιές» πρωταθλήτριες που θέλουμε να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας δραστηριότητα, είτε πρόκειται για γυναίκες που έμαθαν για την αγωνιστική ποδηλασία σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, η δυναμικότητά μας είναι τέτοια που πολλές φορές συναγωνιζόμαστε ακόμα και τους άντρες! Χώρος υπάρχει για όλες. Για τις λιγότερο ή τις περισσότερο μάχιμες έχει πλέον γίνει θεσμός η Ροζ Φανέλα. Κανένας δεν υποτιμά την προσπάθειά μας, είμαστε αξιοσέβαστες όλες διότι πρόκειται για γυναίκες πάνω από 25 χρονών, οι περισσότερες με οικογένεια, παιδιά και πολλές υποχρεώσεις.
Η χαρά των αγώνων δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα και για τις γυναίκες και η ΠΕΠΑ το αποδεικνύει περίτρανα!
Στο δυναμικό μας υπάρχουν αρκετές γυναίκες αυτή τη στιγμή. Όμως γιατί να μη γίνουμε περισσότερες? Είμαστε μια ιδιαίτερη παρουσία στους αγώνες, μια ευχάριστη νότα στο ανδροκρατούμενο αυτό άθλημα.
Έχω τη χαρά κάθε φορά που τρέχουμε αγώνα να καλωσορίζω καινούριες κοπέλες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγωνιστική ποδηλασία! Τη Ροζ Φανέλα μπορεί οποιαδήποτε να τη διεκδικήσει, καθώς υπάρχει το σύστημα βαθμολογίας αγώνων το οποίο θα αναρτηθεί σε ξεχωριστό άρθρο.
Μέσα από αυτό το site, θα προσπαθήσω να σας ενημερώνω για τους αγώνες, για τα αποτελέσματα, για διοργανώσεις και brevet (μια άλλη κατηγορία ποδηλασίας μη αγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία θα μπει σε αυτόνομη στήλη).

Με ποδηλατικούς χαιρετισμούς,
Κάλλια Πολυχρονοπούλου
Υπεύθυνη γυναικείου τμήματος ΠΕΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.