Brevet: Πολύ-χιλιόμετρες…

1777 views Leave a comment

Μπορεί να μην φοράμε τις Ροζ φανέλες μας σε αυτά αλλά φοράμε την αποφασιστικότητά μας και ξεκινάμε τη περιπέτεια!
Παρόλο που τα μικρότερα σε απόσταση Brevet είναι αυτά των 200km , οι γυναίκες «δε μασάμε»!!!
Τα brevet όσο περίεργο και αν μας φαίνεται έχουν απήχηση και στο γυναικείο ποδηλατικό πληθυσμό!
Μπορεί ο αριθμός μας ως συμμετέχουσες να μετριέται στα δάκτυλα (προς το παρόν), μπορεί κάποιες να τις τρομάζουν τα πολλά χιλιόμετρα, πάντως από τότε που ξεκίνησα να κάνω Brevets ο αριθμός των γυναικών είναι αυξανόμενος!
Ειδικά στα 200άρια υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον!
Τι είναι όμως τα Brevet???
Τα Brevet δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά περισσότερο «τουριστικό» . Κάθε ποδηλάτης/ποδηλάτισσα που συμμετέχει, έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του ρυθμό και τη δική του παρέα ώστε να του βγει ευχάριστα η διαδρομή. Άλλοι τα κάνουν γρήγορα, άλλοι πιο αργά, δεν έχει σημασία, αρκεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου (τα λεγόμενα Controls) εντός χρόνου. Επίσης, μιας που όλα τα Brevet έχουν όριο χρόνου, οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίζουν να τερματίζουν εντός του χρόνου αυτού, ώστε να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους.
Το μικρότερο σε απόσταση Brevet είναι 200km ενώ το μεγαλύτερο επίσημο Brevet είναι αυτό της Γαλλίας (Paris-Brest-Paris) που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια και είναι 1240km.
Στην Ελλάδα τα Brevet ήρθαν για πρώτη φορά το 2003, για να πάνε οι Μισαηλίδης και Πλέγας, στο 15th Paris-Brest-Paris. Με προτροπή και βοήθεια του (αποθανόντα τώρα πια) Γιάννη Βαρουχά, υπεύθυνου στο Audax-Club-Parisienne για τους αλλοδαπούς, τελικά πήγαν 10 ποδηλάτες και 1 ποδηλάτισσα, η οποία ολοκλήρωσε σε καταπληκτικό χρόνο τα 1240 km. Το όνομα αυτής Πανταζοπούλου Αικατερίνη και ο χρόνος της 71 ώρες και 32 λεπτά, τερματίζοντας με το δεύτερο καλύτερο χρόνο ανάμεσα στην Ελληνική αποστολή!!!
Τα brevet στην Ελλάδα αποτελούν πλέον θεσμό, και προσελκύουν όλο και περισσότερους λάτρεις του ποδηλάτου. Αγωνιάρηδες, χομπίστες, γυναίκες και άντρες, όλοι χωράνε καθένας για τους λόγους του! Κοινός παρονομαστής η αγάπη για το ποδήλατο αλλά και την Ελληνική φύση και περιπέτεια! Οι διαδρομές, άλλοτε με μικρότερο και άλλοτε με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, έχουν πάντα να παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η μορφολογία της φύσης στην Ελλάδα είναι ένα έργο τέχνης από μόνη της!

Η ΠΕΠΑ (για άλλη μια φορά) έχει αγκαλιάσει τα Brevet, βοηθά τους «διοργανωτές» (οι οποίοι δεν είναι άλλοι παρά τα ίδια τα μέλη της ΠΕΠΑ) και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθειά τους!
Η γυναικείες συμμετοχές είναι διαρκώς αυξανόμενες, κάτι που μας λέει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει θέληση. Πολλές κοπέλες ξεκίνησαν την αθλητική τους δραστηριότητα με στόχο να τερματίσουν σε ένα brevet. Μπορεί να μην είναι αμιγώς αγωνιστικό το πνεύμα, παρ’ όλα αυτά τα Brevet είναι σοβαρό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποια ή κάποιος την «σοβαρή» ποδηλασία! Επίσης είναι μια σπουδαία ευκαιρία να διευρύνει κάποιος τις παρέες του αφού το κλίμα είναι πιο «παρεϊστικο» και κακά τα ψέματα τα πολλά χιλιόμετρα προσφέρουν και το αίσθημα του «δεσίματος» και τις οικειότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Μέσα από αυτή την ενότητα λοιπόν, θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης των brevet μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ποδηλασίας και μέσα από τα μάτια κοριτσιών που έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει ή και ολοκληρώσει κάποιο brevet.
Οι συμβουλές, οι απόψεις για τις διαδρομές, η δυσκολία, ο εξοπλισμός, η διατροφή κατά τη διάρκεια, είναι κάποια από τα λίγα που θα απασχολήσουν κάποια κοπέλα που θα μπει στο τρυπάκι των Brevet. Εδώ θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα τα θέματα πριν γίνουν απορίες.
Ήδη το πρώτο brevet του 2012 ολοκληρώθηκε στις 04/02/2012 στην διαδρομή Ελευσίνα Νεμέα Ελευσίνα και οι γυναικείες συμμετοχές αρκετές. Δυστυχώς κάποιες από τις κοπέλες που το τόλμησαν δεν μπόρεσαν να το ολοκληρώσουν, για διάφορους λόγους, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.
Ήμασταν εκεί!

Με πολύ- χιλιόμετρους χιαρετισμούς,
Κάλλια Πολυχρονοπούλου
Υπεύθυνη Γυναικείου Τμήματος ΠΕΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.