Η γυμναστική αγαπάει τις γυναικείες καρδιές

1195 views Leave a comment

Το περίπου 60% της προστασίας που- τεκμηριωμένα παρέχει η άσκηση στις γυναίκες εναντίον της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, πηγάζει από τις επιδράσεις της γυμναστικής σε συγκεκριμένους δείκτες της υγείας, αναφέρει η επιθεώρηση «Circulation». 

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Βrigham & Womens, στη Βοστώνη, αξιολόγησαν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας περισσοτέρων από 27.000 γυναικών, ηλικίας 45 ετών και άνω. Τις γυναίκες αυτές παρακολούθησαν για περισσότερα από 11 χρόνια, καταγράφοντας κάθε νέα διάγνωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που γυμνάζονταν περισσότερο διέτρεχαν κατά μέσον όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσες γυμνάζονταν λιγότερο. Και αυτό, διότι βελτιώνονταν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στο αίμα (όπως του ινιδωγόνου και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης), οι οποίες αποτελούν δείκτες φλεγμονής και ομοιόστασης. Στην πραγματικότητα, με τη συστηματική γυμναστική οι βιοδείκτες αυτοί βελτιώνονταν τόσο πολύ, ώστε οι εθελόντριες διέτρεχαν 33% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Σημαντική βελτίωση υπήρχε επίσης στην αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος κατά 27%, και στη συνέχεια στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων), στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό, στη νεφρική λειτουργία και στα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ που όταν είναι αυξημένο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο).

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει πώς ακριβώς τροποποιούνται από τη γυμναστική συγκεκριμένοι, τεκμηριωμένα, παράγοντες κινδύνου για να μειώσουν τελικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαμία Μόρα, από το Τμήμα Προληπτικής & Καρδιαγγειακής Ιατρικής του νοσοκομείου. Πόση γυμναστική απαιτείται για να βελτιωθούν αυτοί οι δείκτες; Όσο περισσότερο γυμνάζεται μια γυναίκα τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με τους ερευνητές- αρκεί να μην φτάσει στο άλλο άκρο και το παρακάνει…
Πώς να καταπολεμήσετε το στρες

Το να αισθάνεται κανείς λίγο στρες είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο αλλά εάν το αφήσει ανεξέλεγκτο, το στρες μπορεί να τον εξαντλήσει. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, παρέχουν τις εξής συμβουλές για να καταπραΰνετε το στρες:

* Εντοπείστε τι είναι αυτό που σας προκαλεί στρες και συζητήστε με έναν συγγενή ή φίλο ό,τι σας απασχολεί.

* Μην στραφείτε στο φαγητό για παρηγοριά. Αντιθέτως, προσπαθήστε να τρώτε όσο πιο υγιεινά γίνεται.

* Φροντίστε να τηρήσετε ένα πρόγραμμα στον ύπνο και στη φυσική δραστηριότητά σας.

* Μειώστε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και αλκοόλ, και αποφύγετε το κάπνισμα ή τη λήψη αγχολυτικών φαρμάκων δίχως τη συμβουλή γιατρού.

* Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.  Βρείτε λίγο χρόνο για δραστηριότητες που σας ευχαριστούν- και διαθέστε λίγη ώρα για να είστε με ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.