Ένα χρηστικό εγχειρίδιο για νέους ποδηλάτες

5099 views Leave a comment

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ. Απαιτεί κάποιες τεχνικές ώστε να είναι ευχάριστο και ασφαλές στο πλαίσιο του αγαπημένου μας αστικού περιβάλλοντος. Όσοι το έχουν ήδη επιλέξει για τις μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις τους, σίγουρα τις έχουν αντιληφθεί. Για τους υπόλοιπους, απλώς συγκεντρώνω μερικές από αυτές.

1. ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΟΥ: Τι ποδήλατο έχεις, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, πώς στρίβει, πώς φρενάρει, μήπως πρέπει να κάνεις κάποιες βελτιώσεις, είναι καλά ρυθμισμένο, έχεις φουσκωμένα και σε καλή κατάσταση ελαστικά; Επένδυσε σ’ ένα σετ πολυεργαλείο, μερικά μπαλώματα και μια τρόμπα και μάθε να τα χρησιμοποιείς. Το ποδήλατο δεν είναι «αντρική» υπόθεση, είναι «σοβαρή» υπόθεση.
2. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ: Μην αποφασίσεις ένα πρωί να κατέβεις από την Εκάλη στη Γλυφάδα, γιατί θ’ απογοητευτείς και θ’ απογοητεύσεις και τους άλλους. Στην αρχή, μικρές βόλτες των 2-3 χιλιομέτρων ώσπου να εξοικειωθείς με την κίνηση στην πόλη είναι αρκετές. Συνδύασέ το με μέσα μαζικής μεταφοράς για πιο μακρινές μετακινήσεις. Σταδιακά αυξάνεις την απόσταση, όταν θα έχεις την εμπειρία.
3. ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΕΔΩ: Αφού κινείσαι στους δρόμους, πρέπει να εφαρμόζεις τους κανόνες, παρόλο που δεν φτιάχτηκαν για σένα. Η «δημιουργική» εφαρμογή του ΚΟΚ είναι προφανώς απαραίτητη. Κάνε την παρουσία σου αισθητή – με κουδουνάκι, φώτα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, αν ταιριάζουν με το στυλ σου. Μπορείς, επίσης, να μοιράζεις χαμόγελα, αντί για τις μούντζες που θα ήθελες – λειτουργεί! Φυσικά, μην το παρακάνεις κι αρχίσουν όλοι να ζητάνε το τηλέφωνό σου…
4. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ:Προσοχή στους πεζούς, προσοχή και στα άλλα οχήματα. Το να οδηγούμε ποδήλατο είναι δική μας επιλογή και δεν πρέπει κάποιος να αισθάνεται… υποχρεωμένος απέναντί μας γι’ αυτό.
5. ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ: Έχεις τις καλύτερες προθέσεις όταν κυκλοφορείς και είσαι πρόθυμος ν’ ακολουθήσεις κατά γράμμα τους κανόνες, αλλά ξαφνικά βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανεγκέφαλους οδηγούς οχημάτων πιο γρήγορων και πιο ισχυρών από σένα. Προφανώς δεν είναι όλοι έτσι, αλλά εσύ αυτούς έχεις γύρω σου. Πρέπει να είσαι έτοιμος για διαφυγή. Συχνές ματιές πίσω -ο καθρέφτης δεν είναι αρκετός- και συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης κρίνονται απαραίτητα.
6. Η ΕΥΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΔΟΣ: Είναι το πρώτο που μαθαίνει ένας ποδηλάτης. Η διαδρομή που είναι καλύτερη για το αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητα και η ιδανική για το ποδήλατο. Επιστράτευσε τη δημιουργικότητά σου και το πνεύμα περιπέτειας που σε διακρίνει, ανακαλύπτοντας άγνωστες ως τώρα διαδρομές.
7. ΜΑΘΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ: Δεν κοιτάμε κάτω, αλλά εκεί που θέλουμε να πάμε. Μακριά από τη ρόδα μας. Κοιτάμε τον αγενή που έχει παρκάρει παράνομα δεξιά, τις ανωμαλίες του οδοστρώματος που πρέπει ν’ αποφύγουμε, την πόρτα που θ’ ανοίξει μπροστά μας, τη γάτα που ίσως πεταχτεί από τα σκουπίδια. Κι έτσι είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε.
8. ΠΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΡΕΝΟ: Τα ποδήλατα έχουν ρόδες -τι πρωτότυπο- και οι ρόδες κυλάνε! Μην παρασύρεσαι, διατήρησε την ταχύτητα εκείνη που σου επιτρέπει να ελέγξεις το ποδήλατο όταν χρειαστεί να επιβραδύνεις, να σταματήσεις για ν’ αποφύγεις κάποιο εμπόδιο ή να στρίψεις. Διαφορετικά… ουπς!
9. ΒΑΛ’ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ: Πρωί ή βράδυ, ένα ζευγάρι καλής ποιότητας γυαλιά θα σε προστατεύσει από εκείνο το επίμονο μυγάκι ή το σκουπιδάκι στο μάτι την ώρα που οδηγείς ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Απολύτως απαραίτητα, μέρα νύχτα.
10. ΟΛΑ ΔΕΞΙΑ: Διατήρησε τη δεξιά λωρίδα και ρίχνε ευφάνταστες κατάρες σε όλους όσοι έχουν παρκάρει παράνομα δεξιά -μια στιγμούλα φίλε, φεύγω- και σε αναγκάζουν να βγαίνεις στη μέση του δρόμου και να σε βρίζουν οι υπόλοιποι, αντί να βρίζουν αυτούς…

Σπύρος Παπαγεωργίου: εκδότης του περιοδικού ΜΒΙΚΕ.

Πηγή:lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.