Ποδηλασία και Αιματουρία

2119 views Leave a comment

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε. Τις περισσότερες φορές η αιματουρία προκαλείται από πρόβλημα στα νεφρά , την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Περιστασιακά μπορεί να οφείλεται από έντονη άσκηση. Καλό όμως είναι να μην υποθέσετε ότι αυτό το σύμπτωμα οφείλεται στην άσκηση και να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για μία αξιολόγηση έτσι ώστε να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ποδηλασία και Αιματουρία

Η έντονη άσκηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει αιματουρία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος. Πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι η αφυδάτωση, ο τραυματισμός της κύστης ή η λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν και αυτή η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα στους δρομείς, αν κάνετε έντονη ποδηλασία μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας. Άλλοι πιθανοί λόγοι εμφάνισης αιματουρίας μετά από ποδηλασία μπορεί να είναι ο τραυματισμός της ουρήθρας ή κάποιο χτύπημα στα νεφρά μετά από πτώση. Η σέλα του ποδηλάτου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί είναι το εξάρτημα του ποδηλάτου που φέρνει σε άμεση επαφή τον αναβάτη με το ποδήλατο. Υπάρχουν σέλες ειδικά σχεδιασμένες για το γυναικείο σώμα. Επίσης καλό είναι να αλλάζετε την σέλα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς οι ιδιότητες των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένη αλλοιώνονται με τον χρόνο και τη χρήση. Τέλος, η χρήση ειδικών ποδηλατικών κολάν είναι επιβεβλημένη, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις.

Άλλες αιτίες

Συχνότερα η αιματουρία προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα. Μόλυνση της κύστης, πέτρα στα νεφρά ή κάποιο άλλο πρόβλημα των νεφρών ή καρκίνος των ουροποιητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν έντονη αιματουρία. Κάποιες φορές φαρμακευτικές αγωγές όπως συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή αντιθρομβωτικά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αίματος στα ούρα. Επίσης ασθένειες όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τα νεφρά. Ακόμη μία αιτία είναι ύπαρξη δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή αιμορροφιλίας.

Παρατηρήσεις

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να νομίσετε ότι έχετε αιματουρία, αλλά το αίμα να προέρχεται από αλλού. Αν δείτε αίμα μετά την χρήση της τουαλέτας, αυτό μπορεί να προέρχεται από την περιοχή του κόλπου. Αν έχετε φάει παντζάρια ή έχετε πάρει συγκεκριμένα φάρμακα (πχ συμπληρώματα σιδήρου) τα ούρα σας μπορεί να έχουν χρωματιστεί κόκκινα και να μοιάζουν με αίμα.

Προσοχή

Όποτε δείτε αίμα στα ούρα σας κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Αναζητήστε εντατική φροντίδα αν έχετε έντονο πόνο, πυρετό, έμετο, κομμάτια πηγμένου αίματος στα ούρα ή αν δεν μπορείτε να ουρήσετε. Επίσης χρειάζεστε φροντίδα αν έχετε πέσει με το ποδήλατο ή έχετε κάποιο άλλο ατύχημα που μπορεί να έχει βλάψει την κύστη ή τα νεφρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.