Γυμναστείτε άφοβα στο κρύο…

779 views Leave a comment

Δείτε, τι πρέπει να κάνετε αν αθλείστε στο κρύο, για να προστατευθείτε από την παγωνιά και να επωφεληθείτε από την ευεργετική άσκηση.

Η θερμοκρασία έξω από το παράθυρό σας, «φλερτάρει» με τους 0 βαθμούς Κελσίου! Παρόλααυτά, εσείς δεν πτοείστε και προετοιμάζεστε για τρέξιμο. Κάποιοι σας κοιτούν στο δρόμο με περιέργεια. Άλλοι σας χαρακτηρίζουν γραφική.

Σίγουρα όμως, οι περισσότεροι ενδόμυχα σας θαυμάζουν. Ο βαρύς χειμώνας δεν σας πτοεί.

Εσείς, βρέξει-χιονίσει, θα φορέσετε τη φόρμα σας, το σκούφο, τα γάντια και τα αθλητικά παπούτσια και θα ξεχυθείτε στους δρόμους και στα πάρκα για το καθιερωμένο σας τζόκινγκ.

Ωστόσο, επειδή ο καιρός δεν αστειεύεται, δείτε, ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε, προκειμένου να αθληθείτε χωρίς να κινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο η υγεία σας.

Eνδυμασία

Παρόλο, που το κρύο είναι τσουχτερό, δεν χρειάζεται να ντυθείτε σαν «κρεμμύδι» για να το αντιμετωπίσετε. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας θα ζεσταθείτε αρκετά και τα πολλά ρούχα θα σας δυσκολέψουν. Φροντίστε επομένως, να φορέσετε πολλά, λεπτά ρούχα , το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να προστατευθείτε καλύτερα απέναντι στο τσουχτερό κρύο και να μπορείτε να τα αφαιρείτε σταδιακά εφόσον το κρίνετε απαραίτητο. Η καλύτερη επιλογή σας βέβαια είναι τα θερμοεσώρουχα τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να απορροφούν τον ιδρώτα και να κρατούν το σώμα στεγνό.

Αποφύγετε τα βαριά και μάλλινα υφάσματα και τα βαριά και ασήκωτα μπουφάν, που μόνο προβλήματα θα σας δημιουργήσουν. Επιλέξτε ένα ελαφρύ αντιανεμικό μπουφάν, με ειδική επένδυση, που αντί να σας προσθέσει βάρος, θα σας κρατήσει ζεστές χωρίς να σας δυσκολέψει. Αν τρέχετε απογευματινές ή βραδινές ώρες, όπως πάρα πολλοί, λόγω δουλειάς, καλό είναι να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, που είναι έντονα ορατά από τα οχήματα.

Αξεσουάρ

Ίσως και πιο σημαντικά από τα σωστά ρούχα είναι τα κατάλληλα αξεσουάρ. Μην επιχειρήσετε να βγείτε για τρέξιμο, αν δεν φορέσετε πρώτα τον σκούφο σας. Το κεφάλι, καθώς είναι εκτεθειμένο στο κρύο, θα πρέπει να καλυφθεί με ειδικό σκούφο, προκειμένου να μην κρυολογήσετε. Άλλωστε η μεγαλύτερη απώλεια εσωτερικής θερμοκρασίας γίνετε από το κεφάλι. Επίσης πρέπει να προστατέψετε και τον λαιμό σας από τον κρύο αέρα που εισπνέετε. Φορέστε ένα κασκόλ και σηκώστε το έως το ύψος της μύτης σας, ώστε κατά κάποιο τρόπο να φιλτράρετε τον αέρα.

Δώστε προσοχή και στα γάντια που θα φορέσετε και σε καμία περίπτωση, μην βγείτε για τρέξιμο ή περπάτημα χωρίς γάντια τον χειμώνα. Ωστόσο, ακόμη και αν φοράτε γάντια, ίσως διαπιστώσετε, πως τα δάχτυλά σας παραμένουν παγωμένα. Υπάρχει όμως λύση και γι’ αυτό. Φορέστε γάντια «χούφτα» καθώς τα δάχτυλά σας θα είναι ενωμένα και η θερμότητα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα συμβατικά. Και ποτέ μην περπατάτε με τα χέρια στις τσέπες, δεν θα είστε σε ετοιμότητα αν γλιστρήσετε ή σκοντάψετε.

Να αθλείστε κατά την διάρκεια της μέρας και τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Εάν είναι δυνατόν, καλύτερα να τρέχετε τις ώρες που υπάρχει αρκετός ήλιος. Το σώμα θα απορροφήσει τη ζεστασιά από τις ηλιακές ακτίνες και δεν θα υπάρχει η φοβερή υγρασία ή ο παγετός που δημιουργείται συνήθως νωρίς το πρωί. Επίσης δεν θα υπάρχουν και παγίδες στο έδαφος (ολισθηρές επιφάνειες) που μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο ατύχημα.

Υπολογίστε την κατεύθυνση του ανέμου

Συνιστάται, το πρώτο μισό της διαδρομής να γίνεται αντίθετα στην φορά του ανέμου. Είναι μεν πιο δύσκολο, αλλά θα ζεσταθείτε πιο γρήγορα. Επιπλέον το δεύτερο μισό της διαδρομής είναι προτιμότερο ο αέρας να χτυπά την πλάτη σας, αφού θα είστε ήδη ζεσταμένοι και ιδρωμένοι και έτσι δεν θα πνίγεστε από τον παγωμένο αέρα.

Ενυδάτωση

Το ότι είναι χειμώνας δεν σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν ιδρώνει και δεν χρειάζεται υγρά. Χρειαζόμαστε ενυδάτωση πριν, κατά την διάρκεια της προπόνησης, όσο και μετά. Νερό και κάποιο ισοτονικό αθλητικό ποτό είναι ότι καλύτερο για να κρατήσουν το οργανισμό μας ενυδατωμένο.

Μετά το τρέξιμο

Η προετοιμασία σας δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο πριν από την προπόνηση αλλά και μετά από αυτήν. Φροντίστε, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, να ζεστάνετε το σώμα . Απολαύστε ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα, όπου θα έχετε προσθέσει αρκετά μπαχαρικά, για να ανεβάσετε γρήγορα την θερμοκρασία του σώματος και κατόπιν κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε από πάνω σας την παγωνιά. Μετά το μπάνιο σας μην ξεχάσετε να βάλετε μια ενισχυμένη ενυδατική κρέμα, τόσο στο πρόσωπο και τα χείλη όσο και στο σώμα, καθώς το τσουχτερό κρύο ξηραίνει ιδιαίτερα την επιδερμίδα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Και μην ξεχνάτε ότι, όταν ασκούμαστε έξω, ο οργανισμός μας «καίει» μέχρι και 12% περισσότερες θερμίδες, λόγω της επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού, την οποία προκαλεί το κρύο.

Καταπολεμήστε λοιπόν την χειμωνιάτικη τεμπελιά και απολαύστε την γυμναστική στο κρύο…!!!!!

Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer- Fitness Instructor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.