Η πρωταθλήτρια τριάθλου Ζαρίνα Κόπινα συμπορεύεται με τη BikePure

1118 views Leave a comment

Η σπουδαία αθλήτρια γίνεται μέλος στην οικογένεια αθλητών που τάσσονται κατά του ντόπινγκ.

zarina2

Που γεννήθηκες, πότε ήρθες στην Ελλάδα και πότε ξεκίνησες με το τρίαθλο;

 Γεννήθηκα στην Ουκρανία, όπου και ξεκίνησα τον αθλητισμό με το άθλημα της κολύμβησης στο αθλητικό σχολείο. Επειδή κατάγομαι από Ελληνίδα μητέρα γι’ αυτό τον λόγο κι επέλεξα τελικά να έρθω στην Ελλάδα το 2005. Ένα παραπάνω κίνητρο εκτός από την επιθυμία να έρθω λόγω καταγωγής ήταν η πρόσκληση που είχα από την Ελληνική Ομοσπονδία πεντάθλου.

Με το Τρίαθλο είχα την πρώτη μου εμπειρία από πολύ παλιά σε μικρή ηλικία, έκανα τον πρώτο μου αγώνα στην Ρωσία και μάλιστα σε Ολυμπιακή απόσταση σε αγώνα Γυναικών. Θυμάμαι ότι είχα κάνει 2:20 σε εκείνο τον αγώνα παρά το άβολο ποδήλατο που είχα!

Μετέπειτα ασχολήθηκα με το Πένταθλο, μετά άρχισα συστηματικά να προπονούμαι στο Τρίαθλο αφού είχα έρθει πλέων στην Ελλάδα το 2008.

Πως γίνεται κανείς καλός τριαθλητής;

 Για να πετύχει κάποιος στο Τρίαθλο όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή (αθλήματα στην δική μας περίπτωση) θέλει μεγάλη θέληση και να αφιερώσει μεγάλο μέρος από την ζωή του σ’ αυτό. Όπως έχει εξελιχθεί πλέον το Τρίαθλο στην Elite κατηγορία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι πολύ καλός κολυμβητής αλλά με ιδιαίτερη ικανότητα στην ποδηλασία και ταλέντο στο τρέξιμο.

Τελικά οι τριαθλητές πρέπει να προπονούνται από προπονητές τριάθλου ή δεν έχει σχέση?

 100% πιστεύω πως θα πρέπει οι τριαθλητές να προπονούνται μόνο από προπονητές τριάθλου. Από την εμπειρία που έχω στα σύνθετα αθλήματα (ως προπονήτρια στο μοντέρνο πένταθλο) δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος προπονητής που δεν είναι αυτού του αθλήματος τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ώστε να βγάλει με ασφάλεια και χωρίς τραυματισμούς το 100% από τον αθλητή του. Έτσι πιστεύω πως αυτό είναι μονόδρομος για όποιον θέλει να πετύχει στο τρίαθλο. Ο προπονητής του τριάθλου είναι υποχρεωτικό να έχει μεγάλη εμπειρία και στα τρία αθλήματα αλλά και να έχει πανεπιστημιακές γνώσεις όπως είναι ο προπονητής μου Βασίλης Κρομμύδας.

Πως είναι το επίπεδο του γυναικείου τριάθλου στη χώρα μας.

 Το επίπεδο δυστυχώς στις μικρές ηλικίες είναι πολύ χαμηλό, γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται κυρίως η γενική κατάσταση που βρίσκεται ο αθλητισμός στη χώρα μας. Αντίθετα στις κατηγορίες των AgeGroup το επίπεδο ανεβαίνει τόσο σε επιδώσεις όσο και σε αριθμό. Είχα την τύχη όταν ξεκίνησα το τρίαθλο να προπονούμαι συνέχεια κοντά με την καλύτερη τριαθλήτρια που ανέδειξε η χώρα μας την Ντενίζ Δημάκη αλλά δεν βλέπω στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υπάρχουν καλύτερες επιδώσεις απ’ ότι κατάφερε η Ντενίζ. Για να φτάσει  σε υψηλό επίπεδο το τρίαθλο στη χώρα μας χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Αυτό θα γίνει αν οι προπονητές δουλέψουν με νέα παιδιά δημιουργώντας Ακαδημίες. Επίσης, θα πρέπει να βοηθήσει το κράτος με κίνητρα όχι μόνο για τους νέους αθλητές αλλά και τους παλιούς διευκολύνοντας τους ώστε να ασχολούνται απερίσκεπτα με τον αθλητισμό.

Θεωρείς αναγκαία τα gps, τα wattομετρα, κλειστούς τροχούς και αλλά τέτοια βοηθήματα?

 Θεωρώ πως θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αυτά είναι απλά για βοήθεια στην προπόνηση και δεν θα μας κάνουν αυτά καλύτερους αθλητές αν δεν έχουμε τις γνώσεις να μεταφράζουμε τα δεδομένα, αλλά από την άλλη θα πρέπει να μάθουμε και να ακούμε το σώμα μας.

Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι για τη νέα χρόνια αλλά και γενικότερα?

 Αυτή την στιγμή στόχος μου είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τριάθλου στην κατηγορία των AgeGroup που θα γίνει στη Τουρκία.

zarina1

Ποιοι σε στηρίζουν?

Οι εταιρίες που με στηρίζουν στις προσπάθειες μου είναι η sportlife με τον κ. Αμπεριάδη, το Pulse 100 με τον κ. Παπαγιάννη και τα συμπληρώματα διατροφής zipvit & xendurance με τον κ. Αθανασόπουλο.

Σου έχει γίνει ποτέ έλεγχος ντόπινγκ?

 Ναι, αλλά δυστυχώς μόνο στο εξωτερικό πριν αρκετά χρόνια.

Πως αισθάνεσαι από τη συνεργασία με τη BikePure?

 Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που γίνομαι μέλος της οργάνωσης κι εύχομαι μέσα από αυτό να προάγουμε τον καθαρό αθλητισμό δίνοντας το σωστό παράδειγμα στα νέα παιδιά.

Είναι λυπηρό να καταφεύγει ένας άνθρωπος στις ουσίες για να βρει νόημα στη ζωή του. Ο αθλητισμός είναι κουλτούρα και τρόπος ζωής για να προάγει την υγεία και όχι να την καταστρέψει για το κέρδος.

zarina

Συνέντευξη: Κωστής  Ξηρογιάννης

Φώτο: Κάλλια Ροσολύμου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.