Όταν τα αθλήματα τραυματίζουν τα δόντια

673 views Leave a comment

Νους υγιείς εν σώματι υγιές. Τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδία αλλά και για όλες τις ηλικίες είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Όμως στην παιδική κυρίως ηλικία συχνά οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρους τραυματισμούς που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της άθλησης των παιδιών τους.

Εκτός από τις πτώσεις και τις διάφορες κακώσεις ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι οι τραυματισμοί των δοντιών.

mouthguard-2Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία παιδιά ηλικίας επτά ως 11 ετών κυρίως τα αγόρια σε κάποια φάση θα τραυματιστούν στα δοντάκια τους κατά την διάρκεια του αθλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά οι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί κατά την άθληση αποτελούν το 10 με 39% των οδοντικών τραυματισμών στα παιδιά και πλήττουν κυρίως τις ηλικίες 7 έως 11 ετών.

Το κόστος θεραπείας ενός απολεσθέντος μόνιμου δοντιού και δια βίου παρακολούθησης του ασθενούς έχει υπολογισθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ στα 5000 με 20000 και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πόνος , οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς και η απώλεια εργατοωρών του ασθενούς και των οικιών του.

Όπως επισημαίνει η χειρουργός οδοντίατρος μέλος του ΟΣΠ κ.Α.Κοντούλη οι περισσότεροι τραυματισμοί κατά την άσκηση μπορεί να προληφθούν .

Έρευνες έχουν καταστήσει σαφές ότι όσοι αθλητές δεν φορούν το ειδικό μασελάκι κινδυνεύουν έως και 60 φορές περισσότερο για να χτυπήσουν κάποιο δόντι.

Σύμφωνα με την κ.Κοντούλη οι προκατασκευασμένοι νάρθηκες του εμπορίου δεν προσφέρουν την προστασία που χρειάζεται ο αθλητής.

Μόνο ο εξατομικευμένος ενδοστοματικός νάρθηκας που φτιάχνεται στα μέτρα του αθλητή στο οδοντιατρείο προφυλάσσει αποτελεσματικά από τραυματισμούς στην περιοχή του στόματος του προσώπου και της κεφαλής.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά ( ΟΣΠ) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των προπονητών, γονιών, αθλητών και ατόμων που συμμετέχουν στις αθλοπαιδιές, ώστε να λαμβάνονται όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα που θα επιτρέψουν στους ασκούμενους να αθλούνται με ασφάλεια.

Η σύστασή του είναι η χρήση εξατομικευμένου ενδοστοματικού νάρθηκα για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αθλητές.

Αθλήματα με σωματική επαφή

Καλαθοσφαίριση

Πυγμαχία

Χόκεϊ επί χόρτου

Χόκεϊ επί πάγου

Ποδόσφαιρο

Χειροσφαίριση

Πολεμικές τέχνες

Πετοσφαίριση

Υδατοσφαίριση

Πάλη

Αθλήματα με περιορισμένη σωματική επαφή

Ακροβατικά

Στίβος

Ποδηλασία

Ιππικά αθλήματα

Γυμναστική

σφαιροβολία

Άρση βαρών

Πηγή:iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.