Spinning – Προπόνηση Ποδηλασίας Εσωτερικού Χώρου

2217 views Leave a comment

Το Spinning® είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα εσωτερικού αθλητισμού και έχει τεράστια απήχηση στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους και ας ξεκινήσουμε από το τι εκφράζει ο όρος Spinning® και τι είναι. Λοιπόν το Spinning είναι Brand Name της Mad Dog Athletics και δεν είναι κάτι άλλο από ένα είδος εκγύμνασης εσωτερικού χώρου και πιο συγκεκριμένα ποδηλατικού τύπου. Συχνά δημιουργείται σύγχυση όταν χρησιμοποιείται σαν όρος προγράμματος γυμναστηρίων ενώ στην ουσία είναι συγκεκριμένο είδος. Οπότε καλό είναι όταν ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε αυτό το είδος γυμναστικής να ρωτάμε εάν οι εκπαιδευτές είναι πιστοποιημένοι και ακόμα καλύτερα να αναζητούμε πιστοποιημένα Spinning Facilities.

Ας μπούμε όμως στην ουσία, δηλαδή τι ακριβώς μας προσφέρει αυτό το είδος γυμναστικής και γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και ασφαλέστερα προγράμματα εκγύμνασης. Οι λόγοι είναι αρκετοί λοιπόν. Πρώτον είναι το μοναδικό πρόγραμμα εσωτερικής εκγύμνασης όπου διαθέτει περιοδικότητα όπως και η κανονική ποδηλασία και μπορείς να θέτεις βραχυπρόθεσμους όπως και μακροπρόθεσμους στόχους το ίδιο εύκολα και να βλέπεις αποτέλεσμα .Στην ουσία ο εκπαιδευτής ακολουθεί ένα πρόγραμμα σε ομαδικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με συγκεκριμένους στόχους. Είναι ένα πρόγραμμα όπου η μουσική σου δίνει ενέργεια και σε κάποιες στιγμές γίνεται ο δρόμος όπου οδηγείς καθώς ακολουθείς τον ρυθμό της. Ακόμα είναι το μοναδικό ομαδικό γυμναστηρίου που δεν έχει περιορισμό στην ηλικία αν εξαιρέσεις περιορισμό ύψους – 1,50 και πάνω. Στη συνέχεια γνωρίζουμε ότι το ποδήλατο είναι το δεύτερο συνιστώμενο και πιο ακίνδυνο άθλημα για αποθεραπεία και μετατραυματικές περιπτώσεις, καθώς αν τοποθετηθείς στη σωστή θέση και ακολουθήσεις τις οδηγίες του δάσκαλου δεν υπάρχει περίπτωση να τραυματιστείς. Κάτι αρκετά μοναδικό και σπάνιο που συναντούμε σε αίθουσες εξοπλισμένες με τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι και η εικόνα που μπορεί να προσφέρει και να κάνει την προπόνηση να μοιάζει με ταξίδι. Τέλος να συμπληρώσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα πιο υψηλά σε θέματα καύσεων θερμίδων καθώς μπορούμε να κάψουμε 600-1000 θερμίδες σε ένα ωριαίο μάθημα.

spinning

Το πιο σημαντικό και αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το Spinning είναι στην ουσία ποδήλατο και τίποτα λιγότερο η παρισσότερο . Έχει κάποιες διαφορές σίγουρα με την εξωτερική ποδηλασία αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο καλύτερο γιατί έχει και αρκετά πλεονεκτήματα. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής δεν είναι μόδα και γνωρίζει σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια . Και δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς συνέχεια εμπλουτίζεται από χαρακτηριστικά και προσφέρει πάντα αποτελέσματα χωρίς τραυματισμούς σε αυτούς που το επιλέγουν. Σε αυτό όμως που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι στην βασική αρχή του προγράμματος. Το Spinning έχει σαν βασικά στοιχεία την ένωση Μυαλού και Σώματος δημιουργώντας το απόλυτο αποτέλεσμα γυμναστικής.

Και εδώ αναρωτιόμαστε τι εννοεί όταν μιλάει για μυαλό; Και πως συνδέονται; Λοιπόν είναι απλό το θέμα: όταν κάνεις spinning δεν ακούς απλά μουσική ή βλέπεις όμορφες τυχαίες εικόνες. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και με τις κατάλληλες οδηγίες του γυμναστή δημιουργούν ένα αρμονικό αποτέλεσμα και σε αλλάζουν σωματικά και πνευματικά. Εκεί που νιώθεις ότι σβήνεις σωματικά μια ενθάρρυνση ή προτροπή σε κάνει να βρίσκεις δυνάμεις και να προσπαθείς για το παραπάνω που δεν ήξερες ότι διέθετες και εκεί βρίσκεται η όλη μαγεία της εκγύμνασης. Σώμα και Ψυχή σαν Ένα!!!Πραγματικά μοναδικό. Λοιπόν να δώσουμε όμως και μερικές συμβουλές για αυτούς που θα ενδιαφερθούν να δοκιμάσουν.

Για να ξεκινήσουμε Spinning δεν χρειάζεται κάποιο αθλητικό υπόβαθρο απλά όρεξη και επιμονή. Χρειαζόμαστε αρχικά ένα ζευγάρι παπούτσια τύπου τένις και ένα ποδηλατικό κολάν ή τζελ σέλας για ευκρινείς λόγους ιδιαίτερα οι άνδρες. Αργότερα πολύ χρήσιμος θα ήταν και ένας παλμογράφος έτσι ώστε να να κάνουμε πιο συγκεκριμένη προπόνηση. Τέλος να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλές αίθουσες Spinning και πιο συγκεκριμένα μία από τις καλύτερες στο κόσμο (Παλέστρα Γυμναστήριο) καθώς επίσης και εκπαιδευτές διεθνούς κύρους με πολλές διακρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έμψυχο υλικό και υποδομές για να ξεκινήσουμε. Οπότε ποδηλάτες και μη πηγαίνετε σε ένα γυμναστήριο, δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα προγράμματα εκγύμνασης στον κόσμο!

Πηγή:bikesports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.