Ρυθμίζοντας τα SPD cleats

1385 views Leave a comment

Τα πλεονεκτήματα των SPD είναι αναμφισβήτητα πολλά και το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι η τοποθέτηση και η ρύθμιση των cleats. Αυτό ισχύει για όλα τα πετάλια αυτού του τύπου και όχι μόνο της Shimano. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να πετύχετε την ακριβή ευθυγράμμιση του πέλματος με το πετάλι, γιατί εάν αυτό δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο, υπάρχει το ενδεχόμενο τραυματισμού και επιπλέον η φυσική κλίση του ποδιού να πλησιάζει τη γωνία απελευθέρωσης και να έχουμε ακούσια απεμπλοκή.

spd

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι με ακριβή όργανα μέτρησης και ρύθμισης στα περισσότερα καταστήματα και κέντρα fitting που επιβάλλεται να επισκεφθούν όσοι έχουν ιδιομορφία στα πόδια ή καλύπτουν πολύ μεγάλες αποστάσεις με το ποδήλατο. Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για τους περισσότερους είναι εμπειρικά με το μάτι και τη μέθοδο της δοκιμής και λάθους.

Το ζητούμενο της υπόθεσης είναι κουμπώνοντας τα πετάλια να μην επηρεάζεται η φυσική κλίση των ποδιών για να αποφύγουμε το στρίψιμο του γονάτου. Μπορεί εκ πρώτης να φαίνεται σωστό να ευθυγραμμιστούν παράλληλα τα πέλματα με τα πετάλια, αλλά καθίστε μια στιγμή με τα πόδια να αιωρούνται και παρατηρήστε προς τα που κοιτάνε τα πέλματα. Το πιο πιθανό είναι να μη δείχνουν ευθεία μπροστά αλλά να έχουν μια ελαφριά κλίση προς τα έξω. Επίσης η κλίση πιθανόν να μην είναι συμμετρική οπότε θα θέλει ξεχωριστή ρύθμιση το κάθε πόδι. Στην επιλογή των cleats προτείνουμε να μην επιλέξετε αυτά που έχουν τρεις τρόπους απεμπλοκής, αυτά δηλαδή που απεμπλέκονται τραβώντας τα δυνατά προς τα πάνω.

Τα μόνα εργαλεία που χρειάζονται είναι δύο άλλεν κλειδιά 3 και 4 χιλιοστών. Θα μας βοηθήσει αρκετά εάν επιλέξουμε μια επίπεδη επιφάνεια για τις δοκιμές μας.
1. Τοποθετούμε το cleat στο κέντρο του παπουτσιού και βιδώνουμε ελαφρώς τις δύο βίδες ώστε να μπορούμε να κάνουμε μικρορυθμίσεις.
2. Λαμβάνοντας υπόψιν την κλίση των ποδιών στρέφουμε τα cleat ελαφρώς έτσι ώστε, όταν κουμπώνουν πάνω στα πετάλια, τα πόδια να διατηρούν όσο γίνεται τη φυσική τους κλίση. Περιστρέφουμε το cleat ώστε το πάνω μέρος του (μυτερό) να είναι στραμμένο ελαφρώς προς το εσωτερικό του παπουτσιού.
3. Χαλαρώνουμε τελείως το ελατήριο σκληρότητας του SPD για να είναι εύκολη η απεμπλοκή του. Φοράμε το παπούτσι, ανεβαίνουμε στο ποδήλατο και κουμπώνουμε. Πρώτα ελέγχουμε την κλίση που αναφέραμε παραπάνω και περιστρέφουμε με μικρές κινήσεις την φτέρνα μέσα- έξω για να βρούμε τα σημεία απεμπλοκής, την απόσταση από τον δισκοβραχίονα και το οριζόντιο οπίσθιο μπράτσο του σκελετού. Το ιδανικό σημείο είναι αυτό που απέχει το ίδιο και από τα δύο άκρα.
4. Το επόμενο που θέλουμε είναι το πλατύ μέρος της πατούσας (στην βάση του μεγάλου δαχτύλου) όπου βρίσκεται το κόκκαλο να έρχεται σε επαφή με το πλατύ μέρος του πεταλιού και να περνάει από το κέντρο του πεταλιού. Μπορούμε να ασκήσουμε πίεση για να αισθανθούμε πού βρίσκεται εκτός και εάν έχουμε πολύ σκληρά παπούτσια όπου δεν θα έχουμε καμία αίσθηση.
5. Εάν χρειαστεί κάνουμε μικρορυθμίσεις της τάξης των χιλιοστών στην θέση των cleats.
6. Όταν βρούμε την ιδανική θέση κάνουμε μια μικρή βόλτα και όταν είμαστε σίγουροι τότε μόνο βιδώνουμε μέχρι μέσα τις βίδες των cleats.

Πηγή:bikesports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.