Όταν ο αθλητής χρειάζεται να αλλάξει τρόπο διατροφής…

866 views Leave a comment

Αναμφισβήτητα η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις των αθλητών. Η ποιοτική διατροφή είναι σημαντικό όπλο στα χέρια του αθλητή που θέλει να πετύχει τη διάκρισή του. Καθώς έχει αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ένας μη ισορροπημένος τρόπος διατροφής μπορεί να δημιουργήσει θρεπτικές ελλείψεις και να μειώσει την απόδοσή του, παρόλο που μπορεί να ακολουθεί ένα πολύ καλά σχεδιασμένο προπονητικό πρόγραμμα.

Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν αθλητή να βελτιώσει τη διατροφή του καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του αλλά και να διατηρήσει έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής για πάντα;

Πολλοί αθλητές δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο, για άλλους όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο αθλητής μπορεί να μην είναι έτοιμος να κάνει αλλαγές στον τρόπο διατροφής του. Χρειάζεται λοιπόν να ενημερωθεί για τη σχέση της διατροφής με τις επιδόσεις στο άθλημα που ακολουθεί, καθώς και να κινητοποιηθεί προς τις αλλαγές αυτές. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά, και να υπάρχει καθοδήγηση και υποστήριξη από τον διατροφολόγο και τον προπονητή. Είναι πολύ σημαντικό να τίθενται μικροί και εφικτοί στόχοι, ένας ένας τη φορά, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα ή η πρόσληψη επαρκούς πρόσληψης υγρών, ανάλογα με το άθλημα.

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει επίσης το ρόλο του στην προσπάθεια αυτή. Δεν είναι δυνατόν ο αθλητής να προσπαθεί να αποφύγει τα γλυκά για παράδειγμα, όταν όλη η υπόλοιπη οικογένεια καταναλώνει καθημερινά στο σπίτι μεγάλες ποσότητες. Όταν ο αθλητής είναι έφηβος, χρειάζεται να έχει την ανάλογη υποστήριξη και από τους γονείς του, καθώς αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αγορά των τροφίμων και των γευμάτων στο σπίτι.

Ακόμη και ένα τέλεια σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα καθώς αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Έτσι, ο αθλητής πρέπει να είναι ενημερωμένος, συνειδητοποιημένος, έτοιμος και διαθέσιμος για τέτοιες αλλαγές αλλά και να έχει την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον του, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των ειδικών (προπονητής, διατροφολόγος).

Βιβή Κατσαρού,
Διαιτολόγος

Πηγή: www.iator.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.