5 πόλεις για πεντάλ

1127 views Leave a comment

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Λόγω του μικρού μεγέθους της, γυρίζετε την πόλη στο πι και φι. Με το ποδήλατό σας θα βολτάρετε στα κανάλια της, θα τριγυρίσετε στις πολύχρωμες και πολυσυλλεκτικές συνοικίες της, θα πιείτε καφέ σε αρ ντεκό ατμόσφαιρα κάνοντας μια στάση στο ιστορικό Cafe Americain, θα απολαύσετε την περιρρέουσα χαλαρότητα στον μέγιστο βαθμό…

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ:

Bike City [68 – 70 Bloemgracht, T/+31 (0)206263721, www.bikecity.nl]: Τρεις διαφορετικοί τύποι προς ενοικίαση και πλήθος αξεσουάρ (καλαθάκια για τα ψώνια σας, τρέιλερ για 1 – 2 παιδιά, κράνη, παιδικά καθίσματα κ.ά). Από 10 ευρώ/4 ώρες και 13,50 ευρώ/24 ώρες.
Yellow Bike [Nieuwezijds Kolk 29, T/+31 (0)206206940, www.yellowbike.nl]: Από 7 ευρώ/3 ώρες και 10 ευρώ/24 ώρες. Διοργανώνει και ποδηλατικές ξεναγήσεις διάρκειας 2 και 3 ωρών έναντι 18,50 και 21,50 ευρώ αντίστοιχα.
Rent a Bike [Damstraat 20-22, T/+31 (0)206255029, www.rentabike.nl]: Ποδήλατα απλά (από 6,50 ευρώ/3 ώρες και 9,50 ευρώ/24 ώρες) αλλά και πολυτελείας με 21 ταχύτητες. Τα τριθέσια κοστίζουν από 18 ευρώ/3 ώρες και 28 ευρώ/24 ώρες.

Θυμηθείτε:

Αν θέλετε να κινηθείτε εκτός Αμστερνταμ για να μεταφέρετε το ποδήλατό σας με το τρένο, πρέπει να προμηθευτείτε ημερήσιο πάσο (6 ευρώ – ισχύει σε όλη τη χώρα). Τα αναδιπλούμενα ποδήλατα μεταφέρονται δωρεάν.

Εκτός από τα πεζοδρόμια και τους πεζοδρόμους, δεν επιτρέπεται η χρήση ποδηλάτου στις πλατείες Dam, Leidseplein, Rembrandtplein, Waterlooplein και Stationsplein μπροστά από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην Bloemenmarkt (Αγορά Λουλουδιών) και στην οδό Leidsestraat. Μην ξεχνάτε να το κλειδώνετε όταν το σταθμεύετε. Παραχωρείτε προτεραιότητα στους εκ δεξιών διερχομένους (ποδήλατα, τραμ, αυτοκίνητα, λεωφορεία). Η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και η ανυπακοή στις εντολές των τροχονόμων τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ.
Αν θέλετε να πάτε με το ποδήλατό σας από το σημείο Α στο Β και δεν ξέρετε πώς, επισκεφτείτε τον online οδηγό www.routecraft.com/rlfplanner.

Διαδρομές:

Τα 400 χλμ. ποδηλατόδρομων και ποδηλατολωρίδων σάς επιτρέπουν να εξερευνήσετε εύκολα την πόλη. Ξεκινήστε από την κεντρική γειτονιά του Jordaan και συνεχίστε κατά μήκος του ποταμού Αμστελ με προορισμό τη διασημότερη γέφυρα του Αμστερνταμ, τη Magere Brug, κάνοντας στάση στο Vondelpark. Eπιστρέψτε στο Jordaan μέσα από τη γειτονιά Oud Zuid (2,5 – 3 ώρες).

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Η κοσμοπολίτικη… βασίλισσα του ποδηλάτου στη Βόρεια Ευρώπη. Πεντακάθαρη, ασφαλής, παραμυθένια, ελαφρώς μποέμ και πάντα ζωντανή (για τα σκανδιναβικά μέτρα και σταθμά), η Κοπεγχάγη του Αντερσεν και του Τίβολι, της Κριστιάνια και του Nyhavn, με τα υπαίθρια καφέ και τα πλακόστρωτα δρομάκια, μοιάζει φτιαγμένη για τους ποδηλάτες (ή μήπως οι ποδηλάτες γι’ αυτήν;). Για τη διευκόλυνση επισκεπτών και κατοίκων, ειδικοί χάρτες με τους ποδηλατόδρομους διατίθενται στα βιβλιοπωλεία από τη Δανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (www.dcf.dk).

Πού θα βρείτε:

Από τα μέσα Απριλίου ώς το Νοέμβριο σε 110 σημεία στο κέντρο της πόλης διατίθενται δημοτικά ποδήλατα δωρεάν. Bάζετε ως εγγύηση 2,7 ευρώ, το «ξεκλειδώνετε» και βολτάρετε μέχρι να βαρεθείτε. Επιστρέφοντας το ποδήλατο (σε οποιοδήποτε από τα 110 σημεία), παίρνετε πίσω και το κέρμα σας.

Γραφεία ενοικίασης λειτουργούν όλο το χρόνο.
Ενδεικτικά:

Kobenhavns Cykler [Reventlowsgade 11, T/(+45) 33338613, www.copenhagen-bikes.dk]:
Από 11,5 ευρώ/24 ώρες.
Baisikeli [Turesengade 10.kid, T/(+45) 26700229, cphbikerental.mono.net]:
Από 6,7 ευρώ/6 ώρες και 8 ευρώ/24 ώρες.
Και οικογενειακά ποδήλατα με καρότσα, από 27 ευρώ/6 ώρες.
Bike Copenhagen with Mike (www.bikecopenhagenwithmike.dk): Διοργανώνονται ξεναγήσεις σε διαδρομή περίπου 12 χλμ. (3 ώρες).
Κοστίζει 35 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την ενοικίαση ποδηλάτου.

Θυμηθείτε:

Δεν επιτρέπεται να κινείστε στους χώρους που προορίζονται για τους πεζούς (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πεζοδρόμους, πάρκα). Οδηγείτε πάντα δεξιά. Με τα δημοτικά ποδήλατα οφείλετε να μην απομακρύνεστε από το κέντρο και να μην τα χρησιμοποιείτε αφού νυχτώσει (γιατί δεν έχουν φώτα).

Διαδρομές:

Στη διάθεσή σας έχετε 350 χλμ. αυτόνομων ποδηλατόδρομων και άλλα 20 χλμ. διακεκριμένων ποδηλατολωρίδων. Για το βάπτισμα του πυρός περιπλανηθείτε από το Nyhavn ώς τη Μικρή Γοργόνα και από τα Βασιλικά Ανάκτορα ώς το Κάστρο του Rosenborg. Διασχίστε τη γέφυρα του Knippelsbro με προορισμό το Christianshavn. Συνεχίστε (την επόμενη μέρα) κατά μήκος της ακτής του Amager, με προορισμό το παραδοσιακό ψαροχώρι Dragor με τα γραφικά σοκάκια και τα χαρακτηριστικά κίτρινα σπίτια με τις κόκκινες στέγες. Απέχει 12 χλμ.από την Κοπεγχάγη (1 ώρα με το ποδήλατο).

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Με το δεδομένο της μεσογειακής πόλης (και της ελλιπούς ποδηλατικής παιδείας στην οποία ο ευρωπαϊκός Νότος έχει συνηθίσει τους ανθρώπους του), η πρωτεύουσα της Καταλωνίας αποτελεί κάτι παραπάνω από μια ευχάριστη έκπληξη. Οι Βαρκελωνέζοι επωφελούνται του προγράμματος bike sharing που εφαρμόζει ο δήμος (το ποδήλατο χρησιμοποιείται ως δημόσιο μέσο μεταφοράς) και οι επισκέπτες τούς ακολουθούν νοικιάζοντας τα δικά τους. Πού πηγαίνουν; Παντού! Από την Ciutat Vella στην Grecia και στο L’ Eixample, από τη Sarria και το Montjuic στην Barceloneta και στο Diagonal Mar. Οι ποδηλατάδες στην παραλία αποτελούν must. μην ξεχνάτε όμως να κλειδώνετε το ποδήλατό σας, γιατί υπάρχει φόβος να… γίνει καπνός!

Πού θα βρείτε:

Bike Rental Barcelona [c/Rauric 20 – Barri Gottic και c/Maspons 12 – Grecia, T/(+34) 666057655, www.bikerentalbarcelona.com]:
Από 20 ευρώ/4 – 6 ώρες και 24 ευρώ/24 ώρες.
Παράδοση στο ξενοδοχείο σας κατόπιν συνεννοήσεως.
Barna Bike [Carrer del Pas de Sota la Muralla 3, T/(+34) 932690204, www.barnabike.com]:
Μεγάλη ποικιλία τύπων και μοντέλων (τριθέσια, με 3 ρόδες, ηλεκτρικά κ.ά).
Από 10 ευρώ/2 – 4 ώρες και 15 ευρώ/24 ώρες.
Barcelona Biking [Baixada de Sant Miquel 6, T/(+34) 656356300, www.barcelonabiking.com]:
Από 9 ευρώ/1 – 3 ώρες.
Το γραφείο διοργανώνει ξεναγήσεις στην πόλη, στα περίχωρα (Monserrat, Penedes κ.α.) αλλά και στο βουνό (Sierra de Collserola, Garraf κ.α).

Θυμηθείτε:

Η μεταφορά των ποδηλάτων με μετρό επιτρέπεται χωρίς περιορισμό ωραρίου τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Από Δευτέρα έως Παρασκευή απαγορεύεται τις ώρες 06.30-09.30 και 16.30-20.30.

Διαδρομές:

Το 2009 το δίκτυο ποδηλατόδρομων της Βαρκελώνης άγγιζε τα 156 χλμ. Μετά τη μελλοντική επέκτασή του θα φτάσει τα 200 χλμ. Για λίγη δόση… εξοχής, κινηθείτε περιμετρικά της πόλης: η κατασκευή του περιφερειακού ποδηλατόδρομου Ronda Verde μήκους 76 χλμ. έχει ολοκληρωθεί κατά το 60%. Για ειδυλλιακές ποδηλατάδες προσφέρεται και το πάρκο Collserola. Οσο για το κέντρο της πόλης, ποδηλατόδρομους διαθέτουν αρκετοί κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως οι Gran Via de les Corts Catalanes, Avinguda Diagonal, Carrer d’Aragό και Carrer de la Marina.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σχεδόν τόσο επίπεδο όσο και το Αμστερνταμ, το Βερολίνο προσφέρεται για βόλτες με το ποδήλατο τόσο για αρχάριους όσο και για τους πιο έμπειρους. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να… εθιστείτε στα πεντάλ. Το έχουν πάθει κι άλλοι. Θα τους βρείτε από το Prenzlauer Berg και το Mitte ώς το Kreuzberg και το Charlottenburg ή όπου τελοσπάντων σάς βγάλει ο δρόμος στη διάρκεια της μέρας (ή και της νύχτας).

Πού θα βρείτε:

Alex Rent a Bike [Alte Schönhauser Straße 31, T/+49 (0)176 670 92 856, www.alex-rent-a-bike.de]: Από 7 ευρώ/4 ώρες και 12 ευρώ/ημέρα (ώς τις 20.00). Και θεματικές ποδηλατοξεναγήσεις τρίωρης διάρκειας.
Fat Tire Bike Rentals [Στον σιδηροδρομικό σταθμό Zoo, απέναντι από το πάρκινγκ, και στην Alexanderplatz, κάτω από τον Πύργο Τηλεόρασης, T/+49 30 24 04 79 91, www.fahrradverleihberlin.com]: Από 7 ευρώ/4 ώρες και 12 ευρώ/μέρα (από την 3η μέρα 8 ευρώ). Παιδικά καθίσματα από 4 ευρώ/μέρα, διθέσια ποδήλατα από 30 ευρώ/μέρα και καροτσάκι για 2 παιδιά από 12 ευρώ/μέρα.
Berlin on Bike [Knaackstraße 97, T/+49 (0)30 43 73 9999, www.berlinonbike.de]: Από 10 ευρώ/24 ώρες και 50 ευρώ/εβδομάδα. Ποδήλατα για ενηλίκους και παιδιά, εξοπλισμένα με καλαθάκι. Θα βρείτε και ποδηλατικούς χάρτες (από 4,90 ευρώ). Εξι διαφορετικές ξεναγήσεις (και νυχτερινή!), από 18 ευρώ το άτομο.

Θυμηθείτε:

Κλειδώνετε πάντα το ποδήλατό σας όταν το σταθμεύετε.
Σχεδιάστε ή ανακαλύψτε τις πιο ενδεδειγμένες -ανάλογα με τον προορισμό σας- διαδρομές μέσα από τον online οδηγό www.bbbike.de. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σημειώσετε από πού ξεκινάτε και πού θέλετε να πάτε. Η βάση δεδομένων του περιλαμβάνει 8.000 από τις 10.000 οδούς του Βερολίνου και 390 δρόμους στο Πότσνταμ.

Διαδρομές:

Μέσα στην τελευταία 10ετία οι Βερολινέζοι που μετακινούνται σε καθημερινή βάση με ποδήλατο έχουν φτάσει τους 400.000. Ακολουθήστε το παράδειγμά τους: τα 80 χλμ. ποδηλατόδρομων και τα 50 χλμ. ποδηλατολωρίδων σάς δίνουν το έναυσμα.
Ξεκινήστε από το Prenzlauer Berg και, περνώντας μέσα από το Mitte, κάντε μια στάση στην εμβληματική Alexanderplatz. Επόμενος σταθμός το Museuminsel και τα 5 σημαντικά μουσεία του, για να διασχίσετε έπειτα την Πύλη του Βρανδεμβούργου και να καταλήξετε στο «σύγχρονο» πρόσωπο του Βερολίνου, την Posdamer Platz.
Μην παραλείψετε μια ημερήσια εκδρομή στο γραφικό Πότσνταμ (15 χλμ). Αν δεν είστε εξασκημένοι, μπορείτε να προτιμήσετε το τρένο με το οποίο και θα μεταφέρετε το ποδήλατό σας, για να φτάσετε ξεκούραστοι.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Εκτός από το διάσημο καρναβάλι της, το Fasnacht, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι τα ποδήλατα! Στην πόλη έχουν εφαρμοστεί κυκλοφοριακές καινοτομίες που προωθούν τη χρήση τους. Στα συν υπολογίστε τα σχεδόν 40(!) μουσεία της και, φυσικά, τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του υπέροχου ιστορικού κέντρου της.

Πού θα βρείτε:

Rent-A-Bike [Στο υπόγειο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Basel Bahnhof SBB, T/+41 512292345, www.rent-a-bike.ch]:
Από 17 ευρώ/μισή μέρα και 22,5 ευρώ/μέρα.
Κρατήσεις online.
Αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν σε 88 σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Ο στόλος τους ανανεώνεται κάθε χρόνο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ξεμείνετε με κάποιο… σαραβαλάκι.

Θυμηθείτε:

Προσοχή στα τραμ! Αν δεν προσέξετε, οι ρόδες σας μπορεί να κολλήσουν στις ράγες και να… εκσφενδονιστείτε. Η χρήση κράνους συνιστάται, χωρίς να είναι υποχρεωτική. Επιβάλλεται όμως το ποδήλατό σας να έχει φώτα και κουδούνι.

Διαδρομές:

Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη. Ο χαρακτηρισμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ελβετίας» που έχει αποδοθεί στη Βασιλεία δεν είναι τυχαίος. Οπου κι αν θέλετε να πάτε με το ποδήλατό σας, μπορείτε να το κάνετε χάρη στο εκτενέστατο δίκτυο ποδηλατολωρίδων, που μάλιστα διαθέτουν εξαιρετική σήμανση, και στις αριστερές ποδηλατολωρίδες που επιτρέπουν αποκλειστικά στους ποδηλάτες τις αριστερές στροφές.
Με αφετηρία τη Βασιλεία, επιλέξτε έναν από τους 9 εθνικούς ποδηλατόδρομους συνολικού μήκους 3.300 χλμ. του προγράμματος Veloland Schweiz. Θα διαπιστώσετε πως η σηματοδότηση είναι πολύ καλή και σε τοπικό δίκτυο, στις επαρχιακές διαδρομές δηλαδή· συνεπώς προμηθευτείτε χάρτες και εξορμήστε.

Της Αλεξάνδρας Μανδράκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.