Πώς η προπόνηση για ένα δύσκολο ποδηλατικό αγώνα βοήθησε μια γυναίκα να γίνει μητέρα

2 views Leave a comment

Η παραγωγός βίντεο Liesl Lar μοιράζεται το ταξίδι της στη γονιμότητα – και πώς η προπόνησή για τον πάρα πολύ δύσκολο ποδηλατικό αγώνα “Fistful of Dirt” της έδωσε δύναμη.  Αυτή είναι η ιστορία της.

Ο άντρας μουο Townsend κι εγώ είμαστε σχεδιαστές. Όταν αντιμετωπίζουμε μια απόφαση, καθόμαστε, συζητάμε τα πράγματα και ζυγίζουμε τα καλά και τα κακά. Πάντα ήμασταν έτσι.

Έτσι, ξέραμε – ακόμα και πριν παντρευτούμε τον Απρίλιο του 2019 – ότι θέλαμε να κάνουμε δύο παιδιά. Ξέραμε επίσης ότι θέλαμε να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας ως παντρεμένο ζευγάρι πριν προσπαθήσουμε. Μετά ήρθε ο COVID-19 και έπρεπε να συνεχίσουμε να περιμένουμε. Όταν πέρασαν οι πιο δύσκολες στιγμές της πανδημίας, πήγαμε μια μέρα βόλτα με το αυτοκίνητο και συμφωνήσαμε και οι δύο: “Είμαστε έτοιμοι”. Ξεκινήσαμε να προσπαθούμε να συλλάβουμε το καλοκαίρι του 2020.

Ήμουν 30 ετών, και νομίζαμε ότι θα μείνω έγκυος αμέσως.

Αρχικά, χρησιμοποιούσα ένα ημερολόγιο και μια εφαρμογή γονιμότητας για να παρακολουθώ τα περιόδους ωορρηξίας μου. Κατά τους πρώτους μήνες προσπαθώντας χωρίς επιτυχία, απλά σκεφτόμουν “Εντάξει, τον επόμενο μήνα”. Στον τέταρτο μήνα ήμουν ακόμη ενθουσιασμένη και σκεπτόμουν “Σίγουρα αυτόν τον μήνα θα πετύχει”. Και μετά πάλι ήρθε η περίοδός μου. Ήταν αποκαρδιωτικό επειδή κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε.

Άρχισα να νιώθω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όλη μου τη ζωή είχα πολύ δυνατές περιόδους με πολλή αιμορραγία. Όλοι μου έλεγαν πάντα, “Ω, είσαι τόσο δραματική. Είναι φυσιολογικό.”

Κατέληξα δύο φορές στο ιατρείο του σχολείου μετά από ξαφνικό άλγος από πόνο περιόδου. Και έχω πολύ αντοχή στον πόνο – μία φορά περπάτησα με επιθηλίτιδα για μια εβδομάδα! Μετά από έξι μήνες προσπαθειών, ο Townsend και εγώ αποφασίσαμε να υποβληθούμε σε εξετάσεις γονιμότητας.

Όταν είπα στον γιατρό της γονιμότητάς μου τα πάντα – πριν με εξετάσει καν – είπε: “Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχετε ενδομητρίωση.”

Εντυπωσιάστηκα. Είχα ακούσει για την ενδομητρίωση, αλλά δεν καταλάβαινα πραγματικά τι ήταν. Έπρεπε να το ψάξω στο Google όταν γύρισα σπίτι.

Υποβλήθηκα σε μια σειρά από εξετάσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών των σαλπίγγων μου, κατά τις οποίες έγχυσαν ειδικό υγρό για να δουν τι συνέβαινε μέσα μου. Ήταν πολύ οδυνειρό.

Ενώ η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί επίσημα μόνο με χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός μου ήταν βέβαιος ότι είχα μια μέτριου βαθμού (στάδιο 3) βασιζόμενος σε αυτά που έδειξαν τα τεστ.

Ανακάλυψα επίσης ότι είχα ένα μερικό καταφυτικό τοίχωμα στον κόλπο – βασικά ένα μικρό τοίχο ιστού που χωρίζει τον κόλπο μου στα δύο.

Κατά την ακρόαση των νέων για την ενδομητρίωση, συνειδειτοποίησα τον λόγο που  κατέληγα να κάθομαι στη μέση του καθιστικού δωματίου γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον πόνο. Δεν ήταν επειδή ήμουν τρελή ή υπερβολική. Πραγματικά είχα κάτι που προκαλούσε αυτόν τον πόνο.

Ο γιατρός μου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενδομητρίωση με εμπόδιζε να μείνω έγκυος.

Έτσι, είπε ότι έπρεπε να κάνω χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσω τον περιττό ιστό που αναπτύσσεται στο εξωτερικό της μήτρας μου, καθώς και το μερικό κολπικό διάφραγμα. Ήμουν μπερδεμένη που έπρεπε να κάνω χειρουργική επέμβαση, αλλά ταυτόχρονα, ανακουφίστηκα γνωρίζοντας ότι αυτό θα μου επέτρεπε να αποκτήσω ένα μωρό.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωση, ο γιατρός μου συνέστησε να δοκιμάσουμε αμέσως  την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) – στην οποία το σπέρμα τοποθετείται απευθείας στη μήτρα για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο -, για δύο λόγους: 1. Η γονιμότητα είναι μεγαλύτερη αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση και 2. Αν περιμέναμε πάρα πολύ, η ενδομητρίωση θα μπορούσε να επανέλθει.

Έτσι κάναμε τρεις γύρους IUI. Η διαδικασία είναι δύσκολη για το σώμα – πηγαίνετε στο γιατρό κάθε δύο ημέρες για να πάρετε ένα υπερηχογράφημα, κάνετε αιμοληψία για να ελέγξετε τα επίπεδά σας, παίρνετε ενέσεις προγεστερόνης.

Και πάνω από όλα, οι ορμόνες σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου. Το να παίρνεις το τηλεφώνημα από τη νοσοκόμα κάθε φορά που ήταν ανεπιτυχής ήταν καταστροφικό. Θα συνεχίζαμε να δοκιμάζουμε IUI, αλλά χωρίς τη βοήθεια του ασφαλιστικού μας ταμείου.

Αρχικά είχα άγχος για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αλλά τελικά είπα,  «Ας το κάνουμε. Θα είναι υπέροχο!»

Υπάρχουν δύο επιλογές για εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετά τη δημιουργία ενός εμβρύου από τα ωάρια και το σπέρμα που έχουν ανακτηθεί, μπορείτε είτε να έχετε μια νέα μεταφορά, άμεση εμφύτευση του εμβρύου ή μπορείτε να κάνετε έναν κύκλο κατάψυξης, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα έμβρυά σας καταψύχονται και αποφασίζετε πότε θα κάνετε τη μεταφορά. Αποφασίσαμε την επιλογή κατάψυξης, καθώς αυτό δίνει στον γιατρό την ευκαιρία να κάνει γενετικό έλεγχο στα έμβρυα.

Δυστυχώς, η ωοληψία μου δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο.

Κατέληξα με σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό ωοθυλακίων μεταξύ των δύο ωοθηκών μου. Η υπερδιέγερση δεν είναι καλή επειδή τα ωάρια δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν και προκαλεί επίσης την κοιλιά να γεμίσει με υγρό για να προστατεύσει εσάς και τις ωοθήκες σας. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβοσης.

Παρά την υπερδιέγερση, καταφέραμε να καταψύξουμε αρκετά έμβρυα. Αλλά η ανάρρωσή μου ήταν οδυνηρή. Το υγρό στην κοιλιά μου πίεζε τους πνεύμονές μου όταν ξάπλωνα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Πήγα στα επείγοντα δύο φορές – τη δεύτερη φορά με υψηλή αρτηριακή πίεση. Με έβαλαν στο κρεβάτι. Μετά, καθώς περνούσαν οι μέρες και οι εβδομάδες, εξακολουθούσα να αισθάνομαι άβολα και όχι ο εαυτός μου.

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα και να εγγραφούμε σε έναν ποδηλατικό αγώνα.

Τον επόμενο μήνα περάσαμε τα Χριστούγεννα στη Φλόριντα με την πεθερά μου και καθώς περπατούσαμε στην παραλία, ο Τάουνσεντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις προσπάθειες. Ήξερα ότι πατώντας παύση στη διαδικασία θα χρειαζόμασταν κάτι για να κρατήσουμε το μυαλό μας μακριά από αυτό και να επανεστιάσουμε τις ενέργειές μας.

Ένας φίλος μας σχεδίαζε να τρέξει στον ποδηλατικό αγώνα Fistful of Dirt – έναν αγώνα 105 μιλίων στο Cody του Wyoming – και είπα στον σύζυγό μου ότι νόμιζα ότι θα ήταν διασκεδαστικό. Δεν είχα πάει ποτέ σε αγώνα με ποδήλατο δρόμου, αλλά πάντα πίστευα ότι το να βάλω το όνομά μου κάτω για μια πρόκληση καθαρίζει την αμφιβολία και με εμπνέει να προχωρήσω προς έναν στόχο.

Η Liesl και ο Townsend προπονήθηκαν μαζί για έξι μήνες για να προετοιμαστούν για τον αγώνα ποδηλασίας Fistful of Dirt.

Ευτυχώς, ο Townsend είχε κάνει μερικούς αγώνες ποδηλασίας στο παρελθόν και προπονηθήκαμε μαζί για έξι μήνες. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να νιώσω άνετα με το ποδήλατο. Έπεσα πολλές φορές – δυσκολεύομαι πολύ με τα SPD πεντάλ! Και πρόσθεσα απλά πράγματα στην καθημερινή μου ρουτίνα, όπως ηλεκτρολύτες στο νερό μου πριν από τις προπονήσεις.

Στην αρχή, βγαίναμε μία φορά την εβδομάδα για μια βόλτα 10 μιλίων κατά μήκος του ποταμού Hudson. Στη συνέχεια, το αυξήσαμε σε δύο φορές την εβδομάδα. Τελικά, φτάσαμε μέχρι τα 50 μίλια και μετά, τελικά, τα 80 μίλια, όπου και ολοκληρώσαμε. Είναι παρόμοιa με την προπόνηση για έναν μαραθώνιο: Εάν μπορείτε να περάσετε το 80% του αγώνα ενώ προπονείστε, το υπόλοιπο 20 θα έρθει εύκολα την ημέρα του αγώνα.

Η προπόνηση με μεταμόρφωσε

Μετά από όλους αυτούς τους μήνες που ήμουν γεμάτη ορμόνες και στη συνέχεια στο κρεβάτι, ένιωσα πολύ καλύτερα απλά κινούμενη και κάνοντας κάτι – δεν μου αρέσει απλά να κάθομαι στον καναπέ μου! Έτσι ένιωσα αμέσως μια αλλαγή στον εαυτό μου.

Επιπλέον, ο σύζυγός μου και εγώ πραγματικά δεθήκαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ήταν τόσο ωραίο πράγμα, να ξυπνάμε τα πρωινά του Σαββάτου μαζί, να φτιάχνουμε πρωινό, να ετοιμαζόμαστε και στη συνέχεια να κάνουμε μαζί κάτι εντελώς διαφορετικό.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησής μας ήταν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και όχι σε χαλίκι, φτάσαμε στο Cody λίγες μέρες πριν από τον αγώνα και οδηγήσαμε μερικά διαφορετικά τμήματα της διαδρομής.

Χρειάζεστε πολλές τεχνικές γνώσεις για να οδηγήσετε σε χαλίκι. Μετά την πρώτη δοκιμαστική διαδρομή, ανακάλυψα ότι χρειαζόμουν gravel παπούτσι, οπότε πήγαμε κατευθείαν σε ένα κατάστημα και αγόρασα. Την επόμενη μέρα, τρέξαμε το πρώτο μέρος της διαδρομής και πετούσα! Ήταν το γρηγορότερο που είχα πάει ποτέ. Σε εκείνο το σημείο, ένιωσα σαν βασίλισσα. Ήμουν στην κορυφή του κόσμου. Ένιωσα τόσο δυνατή.

Όταν τελείωσα τον αγώνα, ένιωσα ότι μπορούσα να κάνω τα πάντα.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι των 105 μιλίων στις 7 π.μ. και αντιμετωπίσαμε πολλά απροσδόκητα εμπόδια στην πορεία. Καταλήξαμε να περάσουμε τη γραμμή τερματισμού στις 7 μ.μ. (μία ώρα μετά την «πόρτα» (ώρα διακοπής του αγώνα) στις 6 μ.μ.).

Παρ’ όλα αυτά, ήμουν τόσο χαρούμενη όταν τελείωσα. Ένιωθα ότι μπορούσα να κάνω τα πάντα. Ο αγώνας κατέληξε να είναι πολύ περισσότερο ένα πνευματικό παιχνίδι παρά ένα σωματικό παιχνίδι. Το να έχεις αυτόν τον στόχο και να πιέζεις ήταν το κλειδί. Και έμαθα τη σημασία όχι μόνο του να έχεις κάποιους που μπορούν να σε υποστηρίξουν, αλλά και να τους επιτρέπεις να βοηθήσουν.

Ακριβώς όπως κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει πετάλ για μένα, το ταξίδι προς τη μητρότητα είναι δικό μου, αλλά έχω τόσους πολλούς ανθρώπους – τον σύζυγό μου, τον γιατρό μου, τους φίλους και την οικογένειά μου – που προσφέρουν υποστήριξη και ενθάρρυνση. Αφού πέρασα τη γραμμή τερματισμού συνειδητοποίησα: Επέστρεψα. Κλείσαμε ραντεβού μια εβδομάδα αργότερα στην κλινική γονιμότητας.

Ήμουν ψυχικά και συναισθηματικά έτοιμη να ξαναρχίσω τη διαδικασία γονιμότητας.

Τους επόμενους μήνες, η ενδομητρίωσή μου είχε επιστρέψει και ο γιατρός βρήκε επίσης ένα ινομύωμα, οπότε έκανα άλλη μια χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσω και τα δύο.

Μόλις πήρα άδεια για εξωσωματική γονιμοποίηση, ο γιατρός μας μας έβαλε να κάνουμε έναν ψεύτικο κύκλο (ο οποίος δεν καλυπτόταν από ασφάλιση) για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούσαν όπως έπρεπε. Βασικά, παίρνετε όλες τις ορμόνες και τα φάρμακα που κανονικά θα πέρνατε, αλλά αντί να μεταφέρουν ένα έμβρυο, παίρνουν τρία επιχρίσματα του εσωτερικού της μήτρας και το στέλνουν σε εργαστήριο για έλεγχο.

Μάθαμε ότι είχα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Μου συνταγογραφήθηκαν τρία φάρμακα (400 δολάρια την εβδομάδα, που επίσης δεν καλύπτονται από ασφάλιση) για να φτάσω τα επίπεδά μου εκεί που έπρεπε να είναι. Αν δεν είχαμε κάνει αυτόν τον ψεύτικο κύκλο, δεν θα το γνωρίζαμε.

Κατέληξα επίσης να κάνω μια τρίτη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσω ένα άλλο ινομύωμα που είχε εμφανιστεί στην είσοδο της μήτρας μου. Με την τρίτη χειρουργική επέμβαση, όλα έμοιαζαν δύσκολα, ειδικά επειδή η προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ήταν μόλις ένα μήνα πριν. Αλλά σκέφτηκα ότι αν αυτό είναι το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στο να κάνω μια μεταφορά και να προσπαθήσω για ένα μωρό, έπρεπε να το κάνω.

Παρά την επιπλέον χειρουργική επέμβαση, το χρόνο και το κόστος, είμαι τόσο χαρούμενη που αποφασίσαμε να περάσουμε από αυτόν τον ψεύτικο κύκλο, επειδή η πρώτη μεταφορά που κάναμε αμέσως μετά ήταν επιτυχής – είμαι 30 εβδομάδων έγκυος!

Liesl Lar: Από τις 14 Ιουλίου, η Liesl είναι 30 εβδομάδων έγκυος.

Από άλλες ιστορίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που έχω ακούσει, ήμασταν τυχεροί. Πολλές γυναίκες χάνουν εγκυμοσύνες – η καρδιά μου και η αγάπη μου είναι μαζί τους. Δεν είναι εύκολο να σε τρυπούν κάθε μέρα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει ένα άτομο να περάσει. Αλλά το κάνουμε για την αγάπη και την ελπίδα να έχουμε ένα μικρό στην αγκαλιά μας. Σέβομαι κάθε άνθρωπο που περνάει αυτό στη ζωή του. Είναι ήρωες και θα είναι εκπληκτικοί γονείς.

Το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα μέσα από αυτό ήταν η υπομονή. Δεν είμαι τόσο υπομονετική όσο νόμιζα! Η διαδικασία είναι τόσο πολύ «περιμένουμε να δούμε» – από το πρώτο σετ αιματολογικών και ορμονικών ενέσεων, όλες αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και τελικά τη μεταφορά. Αλλά όλα θα αξίζουν τον κόπο όταν κρατάω το μωρό μου στην αγκαλιά μου.

 

Όροι που πρέπει να γνωρίζετε

Ενδομητρίωση: Μια κατάσταση στην οποία ιστός όπως αυτός που βρίσκεται μέσα στη μήτρα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες κράμπες περιόδου, βαριά ροή περιόδου και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Εκτιμάται ότι το 2 έως 10% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν ενδομητρίωση, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI): Ένας τύπος τεχνητής γονιμοποίησης στον οποίο το σπέρμα που συλλέγεται τοποθετούνται απευθείας στη μήτρα για να γονιμοποιήσει τα ωάρια που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF): Περισσότερο πολύπλοκη από την IUI, η εξωσωματική γονιμοποίηση συμβαίνει όταν ένα ωάριο που ανακτάται γονιμοποιείται με σπέρμα σε εργαστήριο. Τα προκύπτοντα έμβρυα μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα, όπου ελπίζουμε ότι θα εμφυτευτούν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε έμβρυο.

 

Πηγή: womenshealth

RELATED ITEMS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.