Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο

1262 views Leave a comment

Το επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο στην ποδηλασία, προέρχεται από τη συνεχή τριβή της κάτω επιφάνειας της επιγονατίδας και των πολλών επαναλλήψεων πάνω στο μηριαίο οστό. Η τριβή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αλείωση της λείας επιφάνειας της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού. Η επιφάνεια από λεία γίνεται τραχειά και η μεταξύ τους τριβή προκαλεί πόνο. Παρακάτω θα παραθέσουμε μερικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μείνετε πάνω στη σέλα με λιγότερες ενοχλήσεις στα γόνατά σας.

knee

  • Αυξήτε την συχνότητα περιστροφής των πεντάλ

Η χαμηλή συχνότητα πεταλαρίσματος (κάτω από τις 60 στροφές το λεπτό)  είναι γνωστό ότι επιφορτίζει περισσότερο όχι μόνο τους μύες των ποδιών αλλά και τις αρθρώσεις. Να κάνετε πετάλ με συχνότητα περιστροφής πάνω από τις 80 στροφές το λεπτό.

  • Βρείτε τη σωστή γωνία του πέλματος πάνω στο πεντάλ (float)

Η λάθος τοποθέτηση του πέλματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο. Η γωνία του cleat (δέστρα του πεντάλ ) θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την φυσική γωνία κλίσης της πτέρνας σας. Τα πεντάλ που δεν αφήνουν περιθώριο ελεύθερης κίνησης του πέλματος (floatless) έχουν συνδεθεί με προβλήματα στο γόνατο. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με τα πεντάλ που δίνουν πολύ μεγάλο περιθώριο κίνησης. Για τους περισσότερους αναβάτες μία ελευθερία κίνησης κοντά στις 4,5 μοίρες είναι αρκετή.

  • Μετακίνηση προς τα πίσω

Μια μικρή μετακίνηση των cleats των παπουτσιών σας προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει δραστικά την πίεση που δέχονται τα γόνατα.

  •  Στροφάρετε κυκλικά

Προσπαθείτε να πεταλάρετε με ομαλές κυκλικές κινήσεις. Να προσέχετε τα γόνατά σας να μην προεξέχουν ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.